Militære utgifter i Øst-Asia stiger raskt, og legger press på regionale geopolitiske dynamikker.
Ifølge en nylig rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), har militære utgifter globalt sett opplevd den bratteste økningen på 15 år, samtidig som østasiatiske land har sett den største økningen i forsvarsutgifter på et tiår. Denne økningen kommer på et tidspunkt preget av økende spenninger knyttet til Taiwan og bekymringer rundt Kinas voksende militære makt, skriver South China Morning Post.
Rapporten viser at militære utgifter i Øst-Asia økte med 6,2 prosent i 2023 og nådde 411 milliarder dollar, noe som markerer den skarpeste økningen på 10 år. En av hovedgrunnene til denne økningen er nabolandenes oppfatning av Kinas stadig voksende militære styrke, som driver dem til å styrke sine egne militære kapabiliteter.
Les også: Japan med nytt anti-skipmissilsystem på Okinawa: En klar beskjed til Kina
Beijing brukte anslagsvis 296 milliarder dollar til militæret i 2023, og ble nest største etter USA, som brukte 916 milliarder dollar. Kina hadde en økning på 6 prosent. Japans økte sitt forsvarsbudsjett 11 prosent fra 2022 til 2023, og markerer starten på Japans største opprustning siden andre verdenskrig. De har planer om å bruke 310 milliarder dollar på forsvaret i perioden 2023–2027.
Taiwan hadde også en økning på 11 prosent i 2023, og nådde 16,6 milliarder dollar. Dette svarer til økt bekymring for trusselen fra Kina, noe som har ført til opprettelsen av ekstrabudsjetter for anskaffelse av F-16 kampfly og marineutstyr.
I tillegg til disse økningene i Øst-Asia har den globale økningen i militære utgifter vært på hele 6,8 prosent fra året før, og har nådd et rekordhøyt nivå på 2,443 billioner dollar. Dette har ført til bekymringer blant forskere ved Sipri om en mulig eskalering av militær opprustning og spenninger i et stadig mer ustabilt geopolitisk og sikkerhetsmessig landskap.
Fra samarbeid til avskrekking: Den voksende forsvarsalliansen mot Kina