8. januar, 2025

Island mot strømmen: Sosialdemokratene størst på Alltinget etter valg

Share

Med rekordhøy deltakelse har Islands politiske landskap gjennomgått store endringer.

Sist lørdag var det parlamentsvalg på Island, og hele 80,2 prosent av de stemmeberettigede møtte opp tross krevende værforhold, melder Iceland Review.

Resultatet viser en historisk omveltning: Sosialdemokratene (Samfylkingin) ble landets største parti med 20,8 prosent av stemmene og 15 representanter på Alltinget.

Høyrepartiet Selvstendighetspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn), som har hatt regjeringsmakt i syv år, opplevde sitt svakeste valg noensinne. Med 19,4 prosent av stemmene falt partiet for første gang under 20 prosent, og de fikk 14 mandater.

Radikale endringer i parlamentet

Venstrepartiet Vinstrihreyfingin – Grønt framboð (Venstre-grønne) og Piratpartiet, som henholdsvis har vært på Alltinget i 25 og 15 år, mistet alle sine plasser. Samtidig vil hele 34 av de 63 setene på Alltinget bli fylt av nye representanter – et klart tegn på et skifte i folkets stemning.

Jakten på en ny regjering

President Halla Tómasdóttir leder i dag samtaler med partilederne for å avklare mulige koalisjoner. Kristrún Frostadóttir, leder for Sosialdemokratene, var først ut og ventes å få en sentral rolle i arbeidet med å danne ny regjering. En koalisjon kan inkludere partier som Liberal Reform (Viðreisn) og Folkepartiet (Flokkur fólksins).

Les også: Regjeringskoalisjonen på Island kollapser: Nyvalg i november

Nyvalget ble utløst etter at statsminister Bjarni Benediktsson oppløste parlamentet. Dette kom som følge av at koalisjonsregjeringen strev med uenigheter om økonomi, energi og innvandring. Valgkampen har også vært preget av saker som helsevesen, boligpolitikk og konsekvensene av de siste vulkanutbruddene.

– Velgerne har sendt et tydelig signal om behovet for forandring, uttalte Frostadóttir etter valgseieren.

Politisk enighet om forsvarspolitikken

De fleste islandske partier støtter NATO-medlemskapet og samarbeidet med USA. Selv om det finnes partier med mer pasifistiske holdninger, har det vært bred enighet om å opprettholde disse sikkerhetspolitiske rammene.

Blant partiene som er skeptisk til NATO og militære allianser finner man Islands Sosialistparti (Sósíalistaflokkur Íslands) og Folkefronten (Alþýðufylkingin), grunnlagt i 2013, som begge er å finne på venstresiden i islandsk politikk.

Fremtidige utfordringer og samarbeid

Med økt geopolitisk spenning i Arktis og Nord-Atlanteren, står Island overfor utfordringer knyttet til overvåking og suverenitetshevdelse. Samarbeid med allierte gjennom NATO og bilaterale avtaler vil være avgjørende for å møte disse utfordringene.

Islands forsvars- og sikkerhetspolitikk er preget av samarbeid med allierte og en strategisk plassering som gjør landet til en nøkkelaktør i nordområdenes sikkerhet.

Zelenskyj på besøk til Island: Ukraina som forsvarer av vestlige verdier

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt