8. desember, 2024

Sørøst-Asias syn på USA og Kina endres – flertallet støtter Kina

Share

Av organisasjonen ASEANs ti land, har syv blitt mer positive til Kina, mens tre har blitt mer negative.

The State of Southeast Asia 2024 Survey, gjennomført av ASEAN Studies Centre ved ISEAS – Yusof Ishak Institute, i Singapore. Viser at Kina har forbigått USA til å bli det dominerende valget hvis regionen måtte tvinges til å velge i rivaliseringen mellom USA og Kina.

Store forskjeller

ASEAN er en organisasjon for ti sørøstasiatiske stater. Tre er negative til Kina og syv er positive. Det landet som har blitt mest negativt er Filippinene, hele 83,3 prosent. Mellom dem har det vært episoder der Kina har vist en truende oppførsel. Hakk i hæl følger Vietnam som også har erfart Kinas stormaktsambisjoner, der er 79 prosent negative. Det tredje landet er Singapore med 61,5 prosent.

Men hos de syv andre ASEAN statene, Brunei, Kambodsja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar og Thailand har Kinas popularitet økt. Den økningen begrunnes i Kinas ambisiøse «Belte-og-vei-initiativ», som har vært positivt for disse landene.

Les også: Planlegger flernasjonal patruljering i Sør-Kinahavet

Det er femte året rapporten har blitt utgitt, og det er første gang de registrerer at flertallet i ASEAN-statene er mer positive til Kina enn USA. På spørsmålet om de måtte velge, valgte 50,5 prosent Kina, mens 49,5 prosent valgte USA. Det er en stor nedgang fra i fjor, da 38,9 prosent valgte Kina og 61,1 prosent valgte USA.

ASEAN Studies Centre (ASC) holder til i Singapore og ble etablert i 2008. De har som formål å forske på spørsmål knyttet til organisasjonen Association of Southeast Asian Nations (ASEAN). De skriver i rapporten at 38,2 prosent mener at nivået på amerikansk engasjement har sunket under president Joe Biden. Mens 25,2 prosent oppga at det har økt. Bare 34,9 prosent mener at USA er en pålitelig sikkerhetspartner, som er en nedgang fra 47,2 prosent på ett år.

Undersøkelsen fra instituttets ASEAN-studie-senter ble utført mellom januar og februar 2024. De kontaktet 1.994 personer. Singapore har det høyeste antallet respondenter (273 eller 13,7 prosent), etterfulgt av Indonesia (265 eller 13,3 prosent) og Malaysia (225 eller 11,3 prosent). Det ble anvendt en gjennomsnittsvekting på 10 prosent til hvert lands svar for å beregne gjennomsnittstallene for hele ASEAN. Den største tilhørighetsgruppen av respondenter var fra privat sektor (33,7 prosent), etterfulgt av regjering (24,5 prosent) og akademia, tenketanker eller forskningsinstitusjoner (23,6 prosent).

ASEAN Studies Centre skriver at politisk uenighet, territorielle tvister og spillover-effekter fra konflikter fortsetter å være strategiske usikkerheter som regionen står overfor. Men legger til at konflikten mellom Israel og Hamas (46,5 %) og aggressiv atferd i Sør-Kinahavet (39,9 %) er regionens fremste geopolitiske bekymringer, etterfulgt av Russland-Ukraina-krigen (39,4 %).

Men vel og merke, bare 32,6 prosent sa at de ønsket mer av Kinas påvirkning på landets økonomi.

– Kanskje har stemningene vendt seg mot Kina som det mer betydningsfulle forholdet for regionen, sier Sharon Seah, seniorforsker og koordinator ved ASEAN Studies Centrer, og legger til:

– Men det gjenstår å se om den nylige trenden med synkende respekt for USAs strategiske partnerskap vil markere et skifte i regional geopolitikk.

Europas tid for oppvåkning: Stå opp mot den kinesiske stormen i øst

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt