24. desember, 2024

Skyting mot sivile: Myanmar truer sikkerheten ved Bangladeshs grense

Share

Lokale innbyggere og myndigheter i Bangladesh står hjelpeløse mot Myanmars aggressive handlinger ved deres maritime grense, noe som truer med å destabilisere regionen.

Myanmar har i flere dager vist tydelige tegn på å ha ambisjoner om å invadere St. Martin’s Island i Bangladesh, ved å skyte mot trålere og andre fartøy som ferdes mellom Teknaf og St. Martin, skriver EurasianTimes. Ifølge rapporter kommer skuddene fra myanmarske trålere og krigsskip som ulovlig krysser inn i Bangladeshs maritime grenser.

Direktøren for det bangladeshiske utenriksdepartementets Myanmar-anliggende, Md Mainul Kabir, fortalte media at de protesterte den første dagen hendelsen inntraff og vil protestere igjen gjennom diplomatiske kanaler. Tilstanden i Rakhin-staten er ustabil, og det er uklart hvem som kontrollerer området, men diplomatiet vil fortsette, sa han.

Eieren av en speedbåt, Syed Alam, rapporterte til Dhaka Tribune at han har holdt seg borte fra øyai fem dager etter den siste skyteepisoden. En av hans speedbåter, som transporterte en syk pasient, ble beskutt av en tråler nær Myanmars grense, men heldigvis nådde de St. Martin’s Island uten skader. Alam la til at det er ekstrem frykt på St. Martin’s Island. Uten patruljering fra grensevakten eller kystvakten er det en konstant bekymring for at junta-soldater kan invadere øya når som helst, noe som skaper stor usikkerhet blant innbyggerne.

Les også: Myanmars kamp mot valutafall: Massearrestasjoner

En høytstående kilde avslørte at Myanmars hemmelige tjenester har begynt å rekruttere rohingyaer og gir dem militær trening. Dette skjer i et farlig plott for å få dem på Naypyidaws side hvis det skulle bli krig mellom Bangladesh og Myanmar. Situasjonen til rohingyaene, som flyktet til Bangladesh i 2017, utgjør potensielt en alvorlig trussel mot regional og global sikkerhet. Internasjonale terrorgrupper infiltrerer leirene og rekrutterer mange desperate individer.

I tillegg venter minst 45.000 rohingyaer ved grensen mellom Bangladesh og Myanmar, i håp om å få muligheten til å komme inn i landet. En betydelig del av disse forsøker også å komme seg til India, både over land og med hjelp fra menneskesmugling.

Det mest alarmerende er at noen tusen rohingya-jihadister, direkte tilknyttet Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), har lyktes i å snike seg inn i Bangladesh og indisk territorium, og dermed utgjør en alvorlig trussel mot den nasjonale sikkerheter til begge nasjoner.

Våpen, politikk og makt: Russlands rolle i Myanmars konflikt

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt