Et nylig machete- og skyteangrep på en politistasjon i Johor har gjenopplivet bekymringer om terrorgruppen Jemaah Islamiyahs aktiviteter i Malaysia. Er denne gruppen fortsatt en skjult trussel?
Et nylig angrep i Ulu Tiram har vekket bekymring rundt Jemaah Islamiyahs (JI) fortsatte tilstedeværelse i Malaysia, til tross for mangeårige tiltak fra myndighetene for å bekjempe gruppen. Denne analysen av Bilveer Singh, assisterende professor og nestleder ved Institutt for statsvitenskap ved National University of Singapore, publisert i The Diplomat, gir et innblikk i de siste hendelsene og JIs historiske røtter i regionen.
Malaysia er kjent som fødestedet til JI. En gruppe som har utviklet seg til å bli en omfattende terrororganisasjon med forgreninger over hele Sørøst-Asia. Nylig ble en politistasjon i Johor angrepet med machete og pistol, en handling som resulterte i døden til to tjenestemenn samt angriperen selv. Dette angrepet bærer preg av JIs signatur, selv om gruppen i senere år har blitt mer sofistikert og mindre åpen om sine operasjoner.
Debatten omkring angrepet illustrerer en splittelse blant analytikere og politikere i Malaysia om hvorvidt angrepet direkte kan spores tilbake til JI. Dette underbygges av tidligere intervjuer med JIs tidligere ledere som avslører en ideologi basert på opprettelsen av en islamsk stat og motstand mot undertrykkende statlige krefter. Dette ideologiske grunnlaget fortsetter å motivere JIs handlinger, til tross for lederbytter og tidvis lavere aktivitetsnivå.
Les også: På randen av kollaps? Den uiguriske terrorgruppen TIP vingeklippes av Taliban
I tillegg til ideologiske motivasjoner, kan politiske hendelser som konflikten i Gaza også ha inspirert JIs handlinger i Malaysia, et land kjent for sin sterke støtte til Palestina. JIs støtte til palestinske saker og deres motstand mot vestlig innflytelse og støtte til Israel kan ha vært en medvirkende faktor til angrepet.
Den langvarige forbindelsen mellom Johor og JI understreker statens utfordringer med å bekjempe denne skjulte trusselen. Mens Malaysia har vært relativt vellykket i å håndtere JI siden 2001, viser Ulu Tiram-angrepet at gruppen fortsatt opererer under radaren og kan aktivere sovende celler.
For å møte denne utfordringen, understreker Singh behovet for Malaysia og dens naboer til å styrke sin etterretning og sikkerhetstiltak, spesielt i Johor, som har vist seg å være et kritisk knutepunkt for JI. Det er avgjørende at myndighetene ikke undervurderer eller overser den potensielle trusselen som JI fortsatt representerer i regionen. Angrepet er en kraftig påminnelse om at selv en tilsynelatende nøytralisert gruppe kan gjenoppstå og utføre voldelige handlinger, drevet av en sterk ideologisk overbevisning og en evne til å tilpasse seg skiftende omstendigheter.
I skyggen av Moskva-terroren: Sentral-Asias økte rolle i global jihadisme 🔒