21. januar, 2025

Scholz og Putin i sjelden telefonsamtale på 2 år

Share

Tysklands statsminister Olaf Scholz og Russlands president Vladimir Putin har snakket sammen for første gang på nesten to år.

Samtalen finner sted i en tid preget av usikkerhet om Vestens støtte til Ukraina, melder The Moscow Times.

Fredag bekreftet både Berlin og Moskva at samtalen mellom de to lederne hadde funnet sted. Scholz ønsket å diskutere mulige løsninger for å avslutte krigen i Ukraina, som snart går inn i sitt tredje år. Den tyske statsministeren informerte Ukrainas president Volodymyr Zelensky om samtalen på forhånd og planla å kontakte ham igjen i etterkant.

– Statsministeren oppfordret Russland til å være villig til å forhandle med Ukraina med sikte på å oppnå en rettferdig og varig fred, uttalte en talsperson for den tyske regjeringen.

Zelensky kritiserte imidlertid initiativet og kalte samtalen «et forsøk på ettergivenhet»:

– Dette er akkurat hva Putin ønsker: å svekke sin isolasjon, sa den ukrainske presidenten.

Fordømmer Russlands invasjon

Under samtalen skal Scholz ha gjentatt Tysklands fordømmelse av Russlands fullskala invasjon av Ukraina og bedt Putin trekke tilbake sine tropper. Han understreket også Tysklands uforbeholdne støtte til Ukraina i landets kamp mot russisk aggresjon.

Les også: Tysk regjeringskollaps etter at finansministeren ble sparket

Ifølge Russlands statlige nyhetsbyrå TASS var partene enige om å opprettholde kontakten. Kreml beskrev samtalen som «detaljert og åpenhjertig», og hevdet at Putin gjentok Russlands syn på krigen. Han skal blant annet ha anklaget NATO for å være årsaken til krigen og uttrykt at Russland er villig til å gjenoppta forhandlinger «når Kyiv-regimet er klare».

Scholz skal også ha påpekt de alvorlige humanitære konsekvensene av krigen, inkludert ødeleggelse av kritisk infrastruktur og lidelsene til sivilbefolkningen i Ukraina. Den tyske statsministeren fremhevet behovet for å sikre humanitær tilgang til stridsområdene, samt viktigheten av å etterleve internasjonal lov og menneskerettigheter, særlig med tanke på beskyttelse av sivile.

Politisk krise i Berlin

Samtalen kommer samtidig som Scholz står overfor en politisk krise på hjemmebane. Etter kollapsen av den tyske regjeringens «trafikklys-koalisjon», står statsministeren overfor et mistillitsvotum i desember.

Tyskland, som er Ukrainas nest største leverandør av militær bistand etter USA, har forpliktet seg til fortsatt støtte under Scholz’ ledelse. Samtidig vekker Donald Trumps gjeninntreden i amerikansk politikk bekymring i Europa, der mange frykter en svekket amerikansk innsats for Ukrainas forsvar.

Kreml på sin side hevdet at Putin beklaget det han kalte en «enestående nedgang» i forholdet mellom Russland og Tyskland, men la til at Moskva er åpen for samarbeid om energi dersom Berlin skulle vise interesse.

Tysklands 10. panserdivisjon: En nøkkelrolle i Tysklands og NATOs forsvar

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt