Saudi-Arabia og Qatar kunngjør at de vil betale Syrias utestående gjeld til Verdensbanken. Det kan åpne for nye internasjonale investeringer i det krigsherjede landet.
Saudi-Arabia og Qatar har gått sammen om å betale Syrias gjeld til Verdensbanken, melder Associated Press, skriver Jakarta Globe.
De to landenes finansdepartementer opplyste i en felles uttalelse søndag at avgjørelsen ble tatt under Verdensbankens og Det internasjonale pengefondets møter i Washington tidligere i april. Gjelden skal være på nær 15 millioner dollar, omtrent 165 millioner kroner.
Åpner for gjenoppbygging
Syrias utenriksdepartement takket de to gulfstatene for hjelpen, og sier tiltaket «åpner for økt samarbeid om gjenoppbygging etter 14 år med ødeleggelser». Krigen har krevd rundt en halv million menneskeliv.
– Dette vil legge til rette for at Verdensbanken kan gjenoppta sin støtte og sine prosjekter i Syria, heter det i den saudiarabiske og qatarske uttalelsen.
De la til at Syria snart vil kunne få tildelinger fra Verdensbanken til «viktige sektorer», uten å spesifisere hvilke områder det gjelder.
Les også: Nytt Syria, nytt Midtøsten? 🔒
Assads fall baner vei
Bakgrunnen for utviklingen er at president Bashar al-Assads regime ble styrtet i desember 2024, da opprørsgrupper ledet av Hayat Tahrir al-Sham tok kontroll over Damaskus.
Saudi-Arabia og Qatar har vært sentrale støttespillere for Syrias nye ledelse, som nå forsøker å få i gang gjenoppbyggingen av landet.
FN anslo i 2017 at det ville koste minst 250 milliarder dollar å gjenoppbygge Syria. Nå mener eksperter at summen kan ha steget til minst 400 milliarder dollar.
Vestlige sanksjoner fortsatt utfordring
Utviklingsarbeidet møter fortsatt store hindringer på grunn av vestlige sanksjoner. USA har så langt ikke anerkjent Syrias nye regjering under president Ahmad al-Sharaa, som også leder HTS – en gruppe som fortsatt står på USAs terrorliste.
Likevel har Washington lettet på enkelte restriksjoner. I januar utstedte USAs finansdepartement en generell lisens som tillater visse transaksjoner med Syria, inkludert energihandel, i en seksmånedersperiode.
EU har på sin side begynt å suspendere sanksjoner knyttet til energi, transport og banktjenester, mens Storbritannia nylig fjernet sanksjoner mot tolv syriske enheter, inkludert myndigheter og medier.
Syria overtatt av islamister: En geopolitisk katastrofe i horisonten? 🔒