I en nesten ukonkurrert valgprosess valgte FN-landene å ikke støtte Saudi-Arabias kandidatur til FNs menneskerettighetsråd.
Det saudiarabiske regimet, som er kjent for sine grove menneskerettighetsbrudd, får dermed ikke en plass i FNs menneskerettighetsråd etter at landene i FNs generalforsamling stemte imot. Saken ble omtalt av organisasjonen International Service for Human Rights.
Dette hindrer kongedømmet i å oppnå en større innflytelse innenfor menneskerettighetssystemet. Landet har en svært kritikkverdig historie på menneskerettighetsområdet.
Medlemmene stemte den 9. oktober for å velge 18 nye medlemmer til rådet, fra totalt 19 kandidater fordelt på fem regionale lister. Bare Asia-Stillehavsregionen hadde flere kandidater enn plasser tilgjengelig (6 kandidater for 5 plasser).
I denne regionen endte Saudi-Arabia på sjetteplass med 117 stemmer, bak Marshalløyene (124), Sør-Korea (161), Kypros (167), Qatar (167) og Thailand (177).
– Saudi-Arabia, en åpenbar menneskerettighetsforbryter, burde ikke få plass i Menneskerettighetsrådet. Vi er lettet over at nok land tok hensyn til deres menneskerettighetshistorie da de stemte, forklarte Madeleine Sinclair, leder for ISHRs kontor i New York og la til:
– Saudi-Arabias historie er en lang liste over misbruk som rådet bør ta tak i: Fra krigsforbrytelser til undertrykkelse av sivilsamfunnet og kriminalisering av kvinnerettighetsforkjempere, både innenfor og utenfor landets grenser.
Les også: Saudi Arabias futuristiske ørkenby-prosjekt vil ha svenske vanntaxier
Før avstemningen oppfordret ISHR landene til å bruke stemmene sine for å sikre at rådet besto av medlemmer som var tro mot menneskerettighetene globalt, i tråd med rådets mandat og medlemskriterier.
ISHR utarbeidet også en serie individuelle og regionale vurderingskort som viste at Saudi-Arabia var totalt uegnet for valg til rådet.
Tidligere i år ble Saudi-Arabias menneskerettighetshistorie vurdert av det internasjonale samfunnet under FNs universelle periodiske gjennomgang (UPR).
Flere land krevde svar på systematiske brudd på grunnleggende rettigheter, inkludert overgrep mot utenlandske arbeidere og kjønnsbasert vold. Saudi-Arabia avviste imidlertid mange av anbefalingene.
– Dagens avstemning viser hvor viktig det er med konkurransedyktige valg i FN. Vi beklager at kun én region stilte flere kandidater enn det var ledige plasser. For tredje år på rad stemte landene ned den minst verdige kandidaten når de fikk et reelt valg, og nektet å gi mektige aktører som bryter grunnleggende rettigheter mer innflytelse over menneskerettighetsprosesser, uttrykte Tess McEvoy, programleder i ISHR.
Saudi Arabia gjenåpner ambassaden til Syria: Søker forsoning med Assad