22. desember, 2024

Russlands våpeneksport stuper, frykter krig med NATO

Share

Russlands våpeneksport har falt med hele 92 prosent siden 2021, ifølge forsvarsekspert Pavel Luzin. Årsaken er Kremls omprioritering av militærproduksjon for å støtte krigen i Ukraina.

På en konferanse i Berlin i november opplyste Luzin, som er foreleser ved Fletcher School of Law and Diplomacy, at Russlands våpeneksport har gått fra 14,6 milliarder dollar i 2021 til bare 3 milliarder i 2023. Prognoser viser at inntektene vil falle under 1 milliard dollar innen utgangen av 2024. Dette melder IntelliNews.

– Russland har i praksis mislyktes som våpeneksportør, uttalte Luzin og pekte på sanksjoner, ødelagte logistikkjeder og svekket tillit blant kundene som hovedårsaker.

Den statlige forsvarskonsernet Rostec bekreftet også nylig at eksportverdien har stupt de siste årene, noe som har svekket Russlands posisjon i det globale våpenmarkedet.

Svekket global rolle

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) rapporterte at Russland i 2023 falt til tredjeplass blant verdens våpeneksportører, forbigått av USA og Frankrike. Antallet land Russland eksporterer våpen til, har sunket fra 31 i 2019 til bare 12 i dag.

Les også: Russlands flyvåpen får ny leveranse av jagerflyet «Felon»

Russlands reduserte eksportkapasitet har også skapt spenninger med samarbeidspartnere i det globale sør, som er avhengige av rimelige, men avanserte våpen. India har blant annet klaget på forsinkelser i leveringen av det russiske S-400 rakettsystemet, noe som har påvirket landets sikkerhet.

Materiellmangel og mulig våpenhvile

Russlands enorme behov for våpen og ammunisjon til invasjonen i Ukraina har tært på lagrene. Satellittbilder viser at gamle sovjetiske stridsvogner og pansrede kjøretøy nærmest er brukt opp. Kreml har måttet henvende seg til Iran og Nord-Korea for å fylle på med droner og raketter.

Dette har økt presset på både Russland og Ukraina for å vurdere våpenhvile. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttalte nylig at landet ikke har ressursene til å gjenerobre okkuperte områder som Krim og Donbas militært, og håper på diplomatisk press for å få Russland til forhandlingsbordet.

– Reelle fredsforhandlinger kan bare starte når fienden ikke lenger har ressurser til å fortsette krigen, sa Andriy Yermak, leder for det ukrainske presidentkontoret, 19. desember.

Forbereder langvarig konflikt

Til tross for spekulasjoner om en mulig våpenhvile, viser signaler fra Kreml at Russland forbereder seg på en langvarig konflikt. Forsvarsminister Andrei Belousov uttalte nylig at Russland planlegger å fortsette krigen til full okkupasjon av fire ukrainske regioner i 2025.

Samtidig advarte Belousov om en mulig fremtidig konflikt mellom Russland og NATO, noe som gjør det stadig viktigere for Europa å styrke sin egen forsvarskapasitet.

Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 3: Våpen- og romindustriens utfordringer 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt