15. januar, 2025

Russlands svekkelse gir Kina større makt i Arktis

Share

Pentagon advarer om økt kinesisk-russisk samarbeid i nordområdene.

Kina utnytter Russlands internasjonale isolasjon etter krigen i Ukraina for å styrke sin tilstedeværelse i Arktis. Det tettere samarbeidet mellom de to landene skaper bekymring hos amerikanske myndigheter, melder Air & Space Forces Magazine.

– Samarbeidet mellom Russland og Kina har nådd et nivå vi ikke har sett før, særlig på det militære området, sa Iris A. Ferguson, assisterende forsvarssekretær for Arktis og global beredskap, under et arrangement hos Center for Strategic and International Studies (CSIS) 5. desember.

Felles militære operasjoner

Ifølge Ferguson har Russland og Kina gjennomført felles patruljer med krigsskip, bombefly og kystvaktfartøyer de siste årene. Samarbeidet gir Kina strategisk erfaring og tilgang til avsidesliggende områder i Arktis.

– For noen år siden antok mange at Arktis var for viktig for Russland til å slippe inn Kina, men nå ser vi at de får stadig mer tilgang – økonomisk, diplomatisk, vitenskapelig – og nå også militært, sa Ferguson.

Denne utviklingen har ført til at Pentagon følger situasjonen nøye. En oppdatert strategi for Arktis ble lagt frem i juli og understreker behovet for bedre overvåking og flere felles militærøvelser med allierte som Norge og Storbritannia.

Skjulte hensikter skaper uro

Selv om Kina hevder at deres tilstedeværelse i Arktis handler om forskning og økonomisk utvikling, advarer eksperter om at militære hensikter kan ligge bak.

– Kina ønsker ikke å skille mellom økonomisk og militær utvikling. De spør seg selv: ‘Hvordan kan vi få begge deler samtidig?’ sa Matthew P. Funaiole, seniorforsker ved China Power Project ved CSIS.

Norske bekymringer over kinesisk-russisk samarbeid i Arktis

Norske myndigheter deler USAs uro over det økende samarbeidet mellom Kina og Russland i Arktis.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram har understreket at nordområdene er Norges viktigste strategiske interesseområde, og at klimaendringer bidrar til økt aktivitet og utvidede operasjonsområder i Arktis.

Les også: Kongsberg lanserer mikrosatellitt for overvåking av Arktis

Han har påpekt at de økonomiske mulighetene som følger av nedsmelting av havisen gjør området interessant for stadig flere aktører.

For å sikre bedre overvåking og kommunikasjon i regionen har Norge nylig lansert et satellittprogram som skal gi Arktis full bredbåndsdekning, i samarbeid med SpaceX og Vandenberg Space Force Basen. Dette regnes som en viktig strategisk investering i lys av de økende sikkerhetspolitiske spenningene i området.

Utenriksminister Espen Barth Eide har også uttrykt bekymring for at Arktis kan bli en arena for stormaktsrivalisering. Han har derfor påpekt betydningen av å opprettholde stabilitet og sikkerhet i regionen gjennom samarbeid med allierte og ved å være til stede med nødvendige ressurser.

Et strategisk område med økende betydning

Ferguson påpekte at Arktis lenge ble nedprioritert av USA, særlig under Midtøsten-operasjonene etter den kalde krigen. Dette kan vise seg å ha vært et strategisk feilgrep.

– Arktis kan virke fjernt på et flatt kart, men ser man på et verdenskart med polar-perspektiv, er regionen overraskende nær mange viktige områder, advarte hun.

Pentagon advarer nå om at Kinas økende innflytelse på Russland og deres militære samarbeid i Arktis utgjør en alvorlig sikkerhetstrussel.

Kina og Russland styrker samarbeid om Arktisk skipsrute

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt