21. januar, 2025

Russlands økonomi: Tøffere enn forventet, ingen krise på kort sikt

Share

Russland har vært hardt rammet av sanksjoner og høy inflasjon, men det er liten sjanse for en større økonomisk krise de neste tre til fem årene, ifølge en ny rapport.

Rapporten, skrevet av ledende økonomer som Sergey Aleksashenko, Dmitry Nekrasov og Vladislav Inozemtsev i tenketanken Center for Analysis and Strategies in Europe (CASE), avviser spådommene om at Russlands økonomi står foran et sammenbrudd.

«Russland har klart å motstå effektene av vestlige sanksjoner takket være en robust markedsøkonomi, rollen som en sentral leverandør av råvarer, dyktig økonomisk ledelse og manglende evne fra Vesten til å isolere landet,» heter det i rapporten.

Forfatterne peker på hvordan russiske økonomiske ledere har overrasket vestlige analytikere. I 2022 spådde Verdensbanken en nedgang på 11,2 % i BNP, men resultatet ble bare minus 2,1 %. I 2023 vokste økonomien med 3,6 %, og i 2024 forventes veksten å ligge rundt 4 %.

«Vekst uten utvikling»

Rapporten beskriver Russlands økonomiske vekst som «kvantitativ, men ikke kvalitativ». Økonomien har tilpasset seg ved å øke produksjonen av etablerte varer, utvide tjenestesektoren og investere i begrenset infrastrukturmodernisering.

«Landet har opplevd vekst i militære utgifter, økte reallønninger og endret handelsmønster. Samtidig er det en betydelig mangel på teknologisk framgang,» skriver forfatterne.

Les også: Avtagende vekst i Russland etter militærøkonomisk stimulans

Selv om Russland har stabilisert økonomien, peker rapporten på at landets strategi, inkludert lovliggjøring av «parallelle importkanaler», har skapt et marked for piratkopierte varer og ulovlig handel.

Uventet motstandsdyktighet

Et annet poeng i rapporten er at sanksjonene har hatt begrenset effekt fordi de ikke har fått global støtte. For eksempel fortsetter land som Tyrkia og India å handle med Russland, mens europeiske land som Østerrike og Ungarn opprettholder import av russisk gass.

Forfatterne understreker også hvordan Russland har styrket den sivile sektoren. Hotell- og restaurantnæringen vokste med 10 % i 2023, mens byggebransjen økte med 7 %. Reallønninger har steget med 17,5 % siden 2022, noe som har ført til økt forbruk.

«Det russiske regimet har klart å omfordele ressurser til mindre velstående regioner og samtidig opprettholde en bærekraftig økonomisk struktur,» heter de i rapporten.

Råvarer som grunnmur

Russlands økonomiske motstandskraft hviler på råvareeksport. I 2023 utgjorde olje- og gassinntektene fortsatt en betydelig del av statsbudsjettet, selv om eksporten har falt med bare 13,5 % siden 2021.

«Russland er ikke bare avhengig av Kina, men posisjonerer seg som sentrum for en alternativ globaliseringsmodell som utfordrer vestlige normer,» advarer forfatterne.

Rapporten konkluderer med at Russlands økonomi forblir robust, selv med økte militære utgifter, og at sanksjonene har feilet i å skape de forventede konsekvensene.

Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 2: En sanksjonert økonomi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt