2. juli, 2024

Russlands maritime dilemma: På tide å forlate hangarskipdrømmen?

Share

Russland bør revurdere sin flåtestrategi. Med teknologiske fremskritt og endrede krigføringstaktikker kan Russlands drøm om maritime overmakt via hangarskip være en strategisk feilskjær. 

I en analyse publisert av National Interest, tar den nasjonale sikkerhetsanalytikeren Brandon J. Weichert for seg Russlands utfordringer med å vedlikeholde og utvikle sin flåte av hangarskip, et konsept han argumenterer for er forbi sin storhetstid. 

Han påpeker at Russlands behov for bakkestyrker og regional maktprojisering, gjør investeringer i hangarskip både upraktisk og ineffektiv. Russland er en kontinental makt med begrensede havner. De har flere landegrenser enn maritime, men de har lenge drømt om å bli en maritim supermakt. Det er ønsketenkning.

Weichert argumenterer med at denne målsettingen er annerledes enn den amerikanske marinen, som har utviklet en kraftig flåte med gigantiske, atomdrevne hangarskip som grunnlag for sin maktprojisering.

Hangarskipet Admiral Kuznetsov, som var et forsøk på å matche US Navy, blir i dag ansett som en «flytende katastrofe». Weichert vil ikke råde Russland til å investere ytterligere i denne typen krigsskip, som han mener vil være en kostbar feilinvestering. I Ukraina gjør Russland det bra på bakken, men den maritim suksessen har vært begrenset og ikke avgjørende for konfliktens utfall. 

For Russlands del, hvis landet virkelig ønsker å konkurrere med USA for overherredømme i Eurasia, bør det unngå dyre, komplekse og sårbare mål som hangarskip og i stedet fokusere på mer effektive militære kapasiteter og teknologier.

En hangarskipallianse mellom Russland og Kina?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt