En ny rapport viser at Russlands overopphetede arbeidsmarked nå er i ferd med å avkjøles. Lønnsveksten bremser opp, og færre bedrifter planlegger å ansette.
Den russiske arbeidsmarkedskrisen ser ut til å lette noe, ifølge en ny rapport omtalt av bne IntelliNews. Både lønnsveksten og rekrutteringen har gått ned, særlig innen bygg og sivile sektorer.
Ifølge en spørreundersøkelse fra Det russiske vitenskapsakademiets institutt for økonomisk prognose planlegger de fleste arbeidsgivere ikke lenger å øke lønningene i reelle termer.
– Nesten halvparten av bedriftene er fortsatt bekymret for mangelen på kvalifisert arbeidskraft, men det er færre enn de 60 prosentene som svarte det samme forrige måned, sier analytiker Andras Toth-Czifra i BMB Russia.
Lavere lønnsvekst og færre stillinger
Lønnsveksten har ligget over inflasjonen i to år, og dette har gitt økt kjøpekraft og forbruk. Nå viser ferske tall at bedriftene blir mer tilbakeholdne.
Samtidig har Den russiske sentralbanken (CBR) forsøkt å bremse økonomien ved hjelp av ikke-tradisjonelle grep som nå ser ut til å virke. Veksten i russisk økonomi ventes å falle fra 4,3 prosent de siste to årene til rundt 2 prosent i 2025.
Les også: Russlands hær har lært – og blitt farligere siden krigens begynnelse 🔒
– Arbeidsgivere blir mer forsiktige på grunn av vedvarende press mot sivile sektorer, streng pengepolitikk og usikkerhet rundt økonomien og eiendomsrettigheter, sier Toth-Czifra.
Undersøkelser fra S&P Global bekrefter tendensen: Tjenestesektoren opplevde i juni den største nedgangen i ansatte siden desember 2022. Bedriftene opplyser at de nå sjeldnere erstatter ansatte som slutter frivillig.
Økonomisk usikkerhet og forsinket lønn
CBR-sjef Elvira Nabiullina uttalte 3. juli at det fortsatt er for tidlig å kutte renten, selv om slike tiltak kan bli aktuelt senere. Ifølge fagforeningenes konføderasjon har forsinkede lønnsutbetalinger nådd et femårshøydepunkt i byggesektoren.
En analyse fra det statlige tenketanken TsMAKP advarer også om ustabilitet i bransjer som kull, oljeraffinering og anleggsteknikk. I tillegg har andelen dårlige lån økt fra 4 prosent til 6,2 prosent av totale utlån.
Nabiullina avviser imidlertid at det er fare for bankkrise og sier systemet fortsatt er lønnsomt og godt kapitalisert.
– Debatten under det økonomiske forumet i St. Petersburg viser at regjeringen følger utviklingen tett og er forberedt på å gripe inn om nødvendig, skriver bne IntelliNews.
Geopolitisk ekspert: – USA svekkes, men Kina og Russland svekkes raskere 🔒