Midlertidig tiltak som svar på amerikanske restriksjoner.
Russland har innført midlertidige restriksjoner på eksport av anriket uran til USA, opplyste den russiske regjeringen 15. november. Tiltaket ser ut til å være en reaksjon på USAs vedtak om å forby import av russiske uranprodukter fra og med 2028. Dette melder S&P Global
I en uttalelse på regjeringens nettside står det at eksporten til amerikansk territorium, samt kontrakter med selskaper registrert i USA, er forbudt.
Det gis ingen detaljer om varigheten på restriksjonene. Samtidig åpnes det for at føderale myndigheter kan utstede engangslisenser for eksport i spesielle tilfeller.
Svar på amerikanske sanksjoner
Ifølge russiske myndigheter er tiltaket en respons på amerikanske begrensninger som trer i kraft gradvis fra 2024 til 2027, før et fullstendig importforbud iverksettes i 2028. Restriksjonene ble kunngjort etter at USAs president Joe Biden i mai signerte en lov som forbyr import av russisk anriket uran.
Les også: Kasakhstan: Ja-siden vant folkeavstemningen om atomkraft
Russland står for rundt 44 prosent av verdens kapasitet for urananrikning. Data fra US Energy Information Administration viser at russisk uran i 2023 utgjorde 27 prosent av anrikningstjenester kjøpt av amerikanske energiselskaper.
Putins tidligere signaler
President Vladimir Putin ba allerede 11. september om at regjeringen vurderte eksportrestriksjoner på strategiske ressurser, inkludert uran.
– Restriksjonene bør svare på lignende tiltak fra andre land, uttalte han.
Den russiske atomgiganten Rosatom har uttalt at selskapet står for 36 prosent av verdensmarkedet for anrikningstjenester. Dette tilsvarer en eksport til USA som dekker behovet til 20 store atomreaktorer, ifølge Alexander Uvarov fra Atominfo-Center.
Økende spenninger påvirker prisene
Nyheten om eksportforbudet førte til umiddelbar prisøkning på uran. Prisen for urankonsentrat (U3O8) steg til 82,25 dollar per pund, en oppgang på 4,10 dollar på én dag. En aktør i det amerikanske uranmarkedet uttalte anonymt at eksportstansen ikke kom som en overraskelse:
– Dette har vært en kjent risiko for bransjen. Det kan bli en stor utfordring for enkelte amerikanske energiselskaper, men tidsperspektivet er uklart.
Samtidig fortsetter det amerikanske energidepartementet (DOE) å utstede unntakslisenser for import av russisk anriket uran frem til 2027. Blant mottakerne er selskapene Centrus og Constellation, som driver landets største atomkraftverk.
Industrien forbereder seg nå på utfordringene som kan oppstå dersom eksportstansen blir langvarig.
Krigen i Ukraina hindrer leveranser av uran til Vesten: Kaukasus-ruten er viktig