14. oktober, 2024

Krigen i Ukraina hindrer leveranser av uran til Vesten: Kaukasus-ruten er viktig

Share

Russlands krig mot Ukraina gjør det vanskeligere for Kazatomprom å fortsette leveransene av Uran til Vesten, forklarte administrerende direktør Meirzhan Yussupov.

Ifølge Yussupov har sanksjoner som følge av Russlands krig i Ukraina skapt hindringer for å levere til vestlige energiselskaper, dette melder Mining.com, som siterer Financial Times.

– Det er mye enklere for oss å selge mesteparten, om ikke all, av vår produksjon til våre asiatiske partnere – jeg vil ikke nevne et spesifikt land… De kan ta nesten all vår produksjon eller våre partnere i nord, sa han i et intervju med Financial Times og understrekte:

– Det er mye enklere å selge til dem, men vi ønsker ikke å legge alle eggene våre i én kurv.

Verdens største produsent av uran ønsker å fortsette å selge til amerikanske og europeiske energiselskaper, selv om det ikke lenger er mulig å sende materialet via den tradisjonelle, billigere ruten gjennom St. Petersburg på grunn av risikoen for sanksjoner.

Kazamtomprom sin alternative, men dyrere leveranserute. Illustrasjon: Eurasianet

Den kasakhiske statlige gruveindustrien har forsøkt å etablere en dyrere alternativ rute for å sende materialet gjennom Kaspihavet, Aserbajdsjan, Georgia og Svartehavet – kjent som Midtkorridoren.

Den økte bruken av Midtkorridoren skyldes hovedsakelig internasjonale sanksjoner mot Russland, som har gjort selskaper forsiktige med å bruke den kortere nordlige ruten til havner i EU.

I løpet av de første ni månedene av 2022 tredoblet mengden varer som fraktes via Midtkorridoren sammenlignet med samme periode i 2021, og Kasakhstans eksport gjennom denne ruten økte åtte ganger, ifølge TITR-foreningen (Trans-Kaspisk Internasjonal Transportvei).

Les også: Veien mot bærekraft: Sentralasiatiske ledere diskuterer fremtiden

Kasakhstan produserer 43 % av verdens uran. Rosatom, Russlands kjernekraftmonopol, eier en andel i fem av Kazatomproms 14 forekomster og mottar 20 % av landets produksjon, ifølge Yussupov.

I 2023 sendte Kazatomprom 49 % av sin uranproduksjon til Asia, 32 % til Europa og 19 % til Amerika.

På tirsdag kunngjorde selskapet at det hadde fått en seks år lang tillatelse til bruk av undergrunn for uranutforskning ved blokk 5 av Budenovskoye-forekomsten, lokalisert i Suzak-distriktet i Turkestan-regionen. Tillatelsen er eksklusiv for Kazatomprom.

«Den nye blokken, Budenovskoye 5, har potensial for videre utvikling og er et viktig skritt i Kazatomproms strategi for å fylle opp uranressursene,» sa Yussupov.

Uranressursene ved området er anslått til å være mer enn 18 000 tonn, ifølge han.

Verdens største uranutvinner, Kazatomprom, har nedjustert sin produksjonsprognose for finansåret 2025. Likevel var denne justeringen forventet av markedene, og Kazatomproms produksjon forventes å være 12 % høyere enn året før, noe som indikerer tilstrekkelig forsyning på kort sikt.

Samtidig skaper den økte etterspørselen etter kjernekraft nye muligheter for uranindustrien, til tross for utfordringene knyttet til globale forsyningskjeder og geopolitiske spenninger, melder analytikere fra Trading Economics.

Aksjene til Kazatomprom har en samlet børsverdi på 7,62 milliarder dollar.

Kasakhstans skjøre geopolitiske posisjon: Mellom stormaktpress og egne ambisjoner

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt