Russland og Kina ser ut til å utvikle nye strategier for å angripe amerikanske satellitter ved hjelp av atomvåpen, noe som setter den internasjonale romlovens normer på prøve.
Nesten seks tiår etter at «traktaten for ytre rom» forbød militære aktiviteter i rommet, ser det ut til at avtalens normer mister sin kraft. Mens Pentagon bygger store satellittkonstellasjoner for å motstå konvensjonelle romvåpen, tar potensielle motstandere trusselen til et skremmende nytt nivå, melder DefenseOne,
I mai avslørte amerikanske tjenestepersoner fra det amerikanske forsvars- og utenriksdepartementet at Russland muligens har plassert en atomladning i bane rundt jorden. En mistenkt test-satellitt, Cosmos-2553, har vært i bane i to år.
– Russland har hevdet at satellitten er til vitenskapelige formål, men banen er i et område som ikke brukes av andre romfartøy, sa Assistant Secretary Mallory Stewart.
Satellitten går i en høy bane, 2 000 kilometer over jorden, nær grensen til det som kalles lavjordbane. Selv om den skal bære radarutstyr, kan Cosmos-2553 ha andre formål, som å teste strålingsmiljøet for atomvåpen i rommet.
Tidligere Assistant Defense Secretary John Plumb forklarte i Kongressen hvorfor dette er viktig:
– Noen satellitter ville bli ødelagt umiddelbart av en atomeksplosjon, mens andre kan bli skadet over tid hvis strålingsbeltene rundt jorden blir forsterket.
Les også: Forsker: Slik kan Russland bruke atomvåpen i verdensrommet
Plumb refererte til Van Allen-beltet, et strålingsområde som omgir jorden. Cosmos-2553 befinner seg innenfor det indre Van Allen-beltet, mye høyere enn den kjente USAs Starfish Prime-eksplosjon fra 1962, som ødela en tredjedel av satellittene i bane. Amerikanske eksperter mener at Russland ønsker å øke strålingsnivået i beltet for å skade amerikanske satellitter over tid.
Kinas alternative strategi
Mens Russland fokuserer på å forsterke Van Allen-beltet, har Kina en annen tilnærming til atomvåpen i verdensrommet. Kinas militære eksperter anser rommet som viktig for amerikanske militæroperasjoner.
Wu Mingxi, hovedforsker ved et av Kinas største militærkonsern, uttalte:
– USA leder innen rombaserte informasjonsnettverk og applikasjoner. De har akselerert utviklingen av slike systemer, noe som gir dem en fordel i krigføring.
Kinas forskning har fokusert på å skape stråling og partikler nærmere jorden ved hjelp av atomvåpen. En mulig leveringsmetode er en hybridplattform som kan bære et stridshode til ulike punkter rundt jorden på alternative baner enn tradisjonelle missiler.
Internasjonal bekymring
Det internasjonale samfunnet er bekymret for disse utviklingene. I april 2024 oppfordret verdenssamfunnet Russland og Kina til å følge Romtraktaten, som forbyr atomvåpen i rommet. Russland brukte sitt veto mot FNs sikkerhetsråds resolusjon, mens Kina valgte å avstå fra å stemme.
For å hindre våpenisering av rommet, understreker eksperter behovet for internasjonalt samarbeid og felles tiltak.
– Det er avgjørende at det internasjonale samfunnet handler nå for å stoppe utviklingen av romvåpen, sa en representant for en internasjonal fredsorganisasjon.
Med økende spenninger og teknologiske fremskritt, står verden overfor en utfordring som kan endre balansen i rommet og global sikkerhet fundamentalt.
Riskoen for økt atomproliferasjon i skyggen av Ukraina-krigen 🔒