28. juni, 2024

Russland og Kina advarer NATO mot å blande seg inn i Asia

Share

I skyggen av eskalerende global uro, fremhever Russland og Kina behovet for å stå imot vestlige alliansers fremstøt i Asia, et sentralt tema under deres siste diplomatiske møter.

Ifølge NewsWeek har Russland og Kina advart NATO mot å utvide sin innflytelse til Asia-Stillehavsregionen. Dette ble klart etter at toppdiplomatene fra Moskva og Beijing tirsdag anklaget NATO for å søke måter å trenge seg inn på i regionen. De uttrykte bekymring for at den transatlantiske alliansen «strekker hendene sine mot vårt felles hjem.»

Under en pressekonferanse etter møtet med sin kinesiske motpart, Wang Yi, uttalte den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov at de hadde diskutert en «ny sikkerhetsarkitektur i Eurasia mens euro-atlantiske mekanismer fortsetter å forfalle og ødelegge seg selv,» rapporterte Russlands statseide nyhetsbyrå TASS.

Beijing ser på NATOs potensielle utvidelse til Asia som en direkte utfordring mot sin regionale innflytelse og et sikkerhetsproblem. Det er også bekymringer om inneslutning, en frykt allerede delt av Russlands president Vladimir Putin, som har brukt påstått NATO-innblanding som begrunnelse for sin invasjon av Ukraina.

Les også: Beijing: Ingen forhandlinger uten Russland

Omfattende diskusjoner om behovet for å sikre sikkerhet og stabilitet i Asia-Stillehavsregionen, fant også sted:

– USA fortsetter å fremme en politikk med private militære og politiske allianser med begrenset medlemskap, som tydelig er rettet mot Kina og Russland, uttalte Lavrov.

«Dobbelt motstand»

I deres møte foreslo Wang en politikk for «dobbelt motstand» mot vestlig obstruksjon av en «multipolar verdensorden» samt «demokratisering og rettferdighet,» ifølge Lavrov. Wang ytret videre at «enhver kommentar eller handling som fører til splittelse eller øker konfrontasjonen er ikke velkommen i Asia-Stillehavsregionen, og de har ingen fremtid.»

Wang kommenterte også at begge landene «motsatte seg hegemonisme, maktpolitikk og monopolisering av globale anliggender av bare noen få nasjoner,» ifølge en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.

Kina har tidligere vist sin misnøye over oppfattet engasjement mellom USAs allierte i regionen og NATO. Da lederne for fire ikke-NATO-land—Japan, Australia, Sør-Korea og New Zealand—ble invitert til å delta på et NATO-toppmøte i Litauen sist sommer, uttalte den kinesiske diplomatiske misjonen til EU at Beijing motsatte seg den 32-medlemmers alliansens «østlige bevegelse inn i Asia-Stillehavsregionen.»

Siden invasjonen av Ukraina i 2022, har Russland kommet stadig nærmere Kina, som har gitt sin nabo en økonomisk livline for å hjelpe til med å håndtere Vestens knusende sanksjoner som straff for krigen. Dronekomponenter produsert av kinesiske selskaper har også angivelig funnet veien til slagmarken i Ukraina.

Besøket til Lavrov i den kinesiske hovedstaden falt sammen med markeringen av 75-årsjubileet for diplomatiske forbindelser mellom Folkerepublikken Kina og Russland (den gang Sovjetunionen). Senere på dagen møtte han også president Xi Jinping.

Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 6: Russland-Kina-dynamikken: Mellom avhengighet og trusler 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt