Russiske sparere har igjen satt pengene sine i bankinnskudd etter flere mislykkede forsøk på aksjemarkedet. Med sentralbankens rekordhøye renter har dette blitt den foretrukne metoden for å sikre verdiene sine.
Bankinnskudd økte med 70 prosent i løpet av 2024, etter at husholdninger og bedrifter benyttet seg av de høye rentene på 21 prosent, melder bne IntelliNews. Den reelle innskuddsrenten ligger på rundt 11 prosent, ettersom inflasjonen, selv om den er høy, fortsatt ligger på rundt 10 prosent.
– Det betyr at en sparer kan tjene 10 prosent i årlig rente på et rubelinnskudd i banken, skriver avisen.
Ved utgangen av desember var totale innskudd fra privatpersoner på 53,9 billioner rubler (ca. 594 milliarder dollar), en økning på 1 billion rubler (11 milliarder dollar) fra måneden før. Dette har gjort 2024 til et rekordår for innskudd i russiske banker.
Aksjemarkedet har skuffet tre ganger
Russiske investorer har flere ganger prøvd seg på aksjemarkedet, men hver gang med skuffende resultater. Den første store smellen kom i 1998, da den russiske børsen RTS stupte fra 571 poeng i 1997 til 38 poeng i 1999. Det tok seks år før markedet kom seg tilbake.
En ny bølge av småsparere gikk inn i aksjemarkedet i 2007, da den statlige VTB-banken ble børsnotert. Bare ett år senere slo finanskrisen inn, og aksjene tapte store verdier. Den siste store aksjeboomen kom i 2019, men falt dramatisk etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Siden har MOEX-indeksen vokst, men rubelens kraftige svekkelse har utlignet gevinsten i dollar.
– Russiske myndigheter har forsøkt å fremme innenlandsk aksjehandel, men mange investorer er blitt skremt etter gjentatte tap, skriver Kommersant.
Les også: Russlands svekkede geopolitiske hånd: Assads fall og konsekvenser for armensk sikkerhet 🔒
Penger flyter til bankene – og til gull
Selv om Russlands banksystem har vært gjennom flere kriser, stoler folk på innskuddsforsikringsordningen, som garanterer beløp opp til 2,8 millioner rubler (28 000 dollar). I forrige bankkrise i 2018 investerte noen sparere bevisst i små banker med høye renter, vel vitende om at de ville få pengene tilbake om banken gikk konkurs.
Når rentene er så høye, er bankinnskudd et enkelt valg for mange. Ifølge Kommersant har russiske sparere i 2024 satt inn rundt 10 billioner rubler (110 milliarder dollar) i bankinnskudd og pengemarkedsfond. Totalt overstiger disse investeringene nå 50 billioner rubler (550 milliarder dollar).
Gull har også vært en populær investering, med en prisøkning på 50 prosent det siste året. Russere har kjøpt gull for over 700 milliarder rubler (7,7 milliarder dollar), og det er nå den tredje mest populære spareformen etter bankinnskudd og pengemarkedsfond.
Fremtiden for rente- og investeringsmarkedet
Sentralbanken har antydet at rentene har nådd toppen på 21 prosent og kan falle noe i 2025, men bankinnskudd og pengemarkedsfond forventes fortsatt å være de tryggeste investeringene.
– Når rentene er så høye, blir bankinnskudd et opplagt valg for russiske sparere, sier Vladimir Evstifeev, analysesjef i Zenit Bank.
Ifølge Kommersant har russiske sparere økt sine kortsiktige innskudd med 70 prosent i 2024, til totalt 9 billioner rubler (99 milliarder dollar). Pengemarkedsfond har vokst 3,5 ganger på ét år, til 777 milliarder rubler (8,5 milliarder dollar), den største årlige tilveksten i denne fondskategorien på nesten tre tiår.
Med rentene fortsatt på et høyt nivå og lite utsikter til dramatisk inflasjonsnedgang, tyder alt på at russiske sparere vil holde fast ved bankinnskudd og trygge investeringer i overskuelig fremtid.
Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒