8. januar, 2025

Russland forblir populær i Midtøsten

Share

Russlands president Vladimir Putins lynbesøk til Midtøsten markerer en voksende trend i MENA-regionen mot diversifisering av utenrikspolitiske partnerskap.

I desember i fjor besøkte Russlands president Vladimir Putin Midtøsten, med stopp i UAE og Saudi-Arabia, på bakgrunn av økte spenninger etter Hamas’ angrep i Gaza 7. oktober. Besøket, om enn kort, fanget bred oppmerksomhet i både sosiale og tradisjonelle medier, spesielt i den arabiske verden. Det reflekterte en voksende oppfatning om at Gulf-landene søker nye globale partnerskap, bortenfor tradisjonelle vestlige allianser, melder National Interest.

Mediene var fulle av bilder fra Putins «broderlige» møter med ledere som Mohammed bin Salman (MBS) og Mohammed bin Zayed (MBZ), som viser at Putin fortsatt sterke forbindelser til det som en gang var nære allierte av USA. Dette besøket og den varme mottakelsen illustrerer en strategisk russisk innsats for å posisjonere seg som et alternativt partnerskap for oljerike Gulf-land.

Interessen for Russland strekker seg også til Egypt, den arabiske verdens mest folkerike land, hvor Russland og Egypt har nytt godt av stadig sterkere relasjoner på flere felt. Før et besøk av Russlands utenriksminister Sergei Lavrov i Egypt, ble egyptiske medier instruert til å fremme Russlands syn på konflikten i Ukraina, tydeliggjort ved en forordning fra den egyptiske etterretningstjenesten.

Denne mediesamarbeidet har ført til at den russiske fortellingen har fått bred dekning i Egypt, med medier som aktivt promoterer bilder av Putin som bryter med vestlig isolasjon, til tross for sanksjoner og arrestordrer. Dette er del av en større trend der land i MENA-regionen, og globalt sør, diversifiserer sine utenrikspolitiske bånd, noe som utfordrer vestlige lands tradisjonelle innflytelse og setter spotlighten på den økende informasjonskrigen de står overfor.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt