Moskva har formelt godtatt Afghanistans nye ambassadør og blitt første land til å anerkjenne Taliban-regimet.
Russland kunngjorde torsdag at landet har akseptert legitimasjonen til en ny afghansk ambassadør, og dermed blitt det første landet i verden til å gi formell anerkjennelse til Taliban-regimet som tok makten i Afghanistan i 2021. Det skriver Reuters.
I en uttalelse sier det russiske utenriksdepartementet at Moskva ser gode muligheter for samarbeid med Taliban-regjeringen, både innen sikkerhet, antiterror og bekjempelse av narkotikakriminalitet.
– Vi mener at en offisiell anerkjennelse av regjeringen i det islamske emiratet Afghanistan vil gi et løft til samarbeidet mellom våre land på en rekke områder, uttalte departementet.
Taliban: – Et modig skritt
Afghanistans utenriksminister Amir Khan Muttaqi takket Russland for anerkjennelsen.
– Vi verdsetter dette modige steget tatt av Russland, og, om Gud vil, vil det tjene som et eksempel for andre, uttalte han.
Selv om ingen andre land har formelt anerkjent Taliban-regimet, har blant andre Kina, Pakistan, De forente arabiske emirater og Usbekistan utnevnt ambassadører til Kabul.
Les også: Taliban fordømmer Israel: – Grove forbrytelser mot menneskeheten
Et vendepunkt for Taliban
Anerkjennelsen fra Moskva markerer et betydelig diplomatiske gjennombrudd for Taliban, som har vært internasjonalt isolert siden maktovertakelsen. USA har fryst milliardbeløp fra Afghanistans sentralbank og innført sanksjoner mot flere ledere, noe som i praksis har kuttet landet av fra det internasjonale finanssystemet.
Russland har imidlertid gradvis nærmet seg Taliban, og president Vladimir Putin omtalte i fjor Taliban som en alliert i kampen mot terror. I april fjernet Russland Taliban fra listen over forbudte terrororganisasjoner.
Siden 2022 har Afghanistan importert russisk olje, gass og hvete.
Blodig fortid og geopolitisk realisme
Russlands forhold til Afghanistan er preget av en lang og brutal historie. Sovjetunionen invaderte landet i 1979 for å støtte et kommunistregime, men ble trukket inn i en langvarig krig mot mujahedin-opprørere som fikk støtte fra USA. Over 15 000 sovjetiske soldater ble drept før tilbaketrekningen i 1989.
Dagens anerkjennelse skjer i skyggen av et økt trusselbilde fra militante islamistgrupper i regionen. Etter angrepet i Moskva i mars 2024, der 149 mennesker ble drept, har USA pekt på Afghanistans ISIS-K-gren som ansvarlig. Taliban hevder de bekjemper gruppens tilstedeværelse i landet.
Vestlige land har gjort det klart at veien til bred internasjonal anerkjennelse for Taliban går gjennom endringer i menneskerettighetspolitikken, særlig kvinners rettigheter. Taliban har stengt skoler og universiteter for kvinner og innført strenge bevegelsesrestriksjoner.