Lokale medier i Kaliningrad rapporterer om en økende interesse fra tyske kjøpere som ønsker å investere i eiendom i den baltiske enklaven.
Overskrifter som «Tyskere flykter til Kaliningrad» og «Tyskere kjøper, russerne er redde» speiler denne trenden. YouTube-kanaler tilbyr nå eiendomsturer for tyske kjøpere, og lokale eiendomsmeglere forventer en strøm av velstående investorer fra Tyskland. Denne reportasjen ble først publisert i Novaya Gazeta Europe tidligere i juli.
Yury, 47 år gammel og etterkommer av etniske tyskere, er et eksempel på denne bevegelsen. Født i sovjetisk Kasakhstan, flyttet han til Tyskland for et bedre liv. Der lærte han språket, tok en utdanning, startet familie og etablerte sin egen bedrift. Likevel følte han seg aldri helt hjemme. «Etter mye refleksjon kom jeg til den konklusjon at dette ikke er mitt hjemland,» sier Yury. Nå forlater han og kona Bayern for å bosette seg i Kaliningrad, delvis fordi det er geografisk nærmere Tyskland, hvor barna deres har valgt å bli.
Kaliningrad, tidligere kjent som Königsberg, er en russisk enklave mellom Polen og Litauen med en rik tysk historie. Etter andre verdenskrig ble byen en del av Sovjetunionen, den tyske befolkningen ble fordrevet, og byen fikk sitt nåværende navn. I dag har Kaliningrad en europeisk atmosfære som tiltrekker seg russiske tyskere som vurderer å returnere.
Eiendomsmeglere som Tatyana og Svetlana bekrefter den økte interessen fra tyske borgere. «Det er psykologisk lettere for dem å flytte hit: Det minner dem om Tyskland, men det er russisk,» forklarer Svetlana. Russland har også et statlig gjenbosettingsprogram som støtter de som ønsker å returnere etter å ha bodd i utlandet, med økonomiske insentiver som engangsutbetalinger og refusjon av ulike utgifter.
Les også: Majoriteten av russere vil ha fred med Ukraina
Irina, som flyttet til Tyskland med sin mann for flere år siden, har nylig kjøpt land i Kaliningrad og bygger nå hus der. Hun merker en høy etterspørsel etter tomter i området. Mange tilbakevendte deler sine erfaringer på sosiale medier, noe som øker synligheten av denne trenden og inspirerer andre til å vurdere det samme.
Marina, som flyttet til Berlin for elleve år siden, vurderer også å returnere. Hun ønsker å oppdra barna sine i et russisk miljø og er usikker på om Tyskland er det rette stedet for familien hennes lenger. Mange russiske tyskere føler en mangel på tilhørighet, til tross for at de er flytende i språket og har bodd i Tyskland i mange år. De lever ofte i samfunn som ble etablert under den første utvandringsbølgen på 1990-tallet.
Yury advarer imidlertid om at livet i Russland ikke nødvendigvis er enklere. «Mine tyske problemer tok slutt, og de russiske begynte. Så hvis noen flykter hit i håp om et ideelt liv, så er det ikke slik,» sier han. Han understreker at selv om flyttingen har sine fordeler, kommer den også med nye utfordringer.
Til tross for flere russiske medieoppslag om en bølge av tilbakevendte, viser offisiell statistikk en annen virkelighet. I 2023 falt antallet migranter som kom til Kaliningrad nesten tre ganger sammenlignet med 2021, fra 16 000 til 5 000. Totalt har 54 000 mennesker flyttet til Kaliningrad mellom 2007 og 2023.
Denne situasjonen illustrerer kompleksiteten i migrasjon og identitet for russiske tyskere, som balanserer mellom kulturell tilhørighet og praktiske realiteter i både Tyskland og Russland. Mens noen søker et sted hvor de føler seg mer hjemme, møter de nye utfordringer i prosessen med å etablere seg på nytt.