Forskere fra Russland og Kina planlegger å starte felles vitenskapelige prosjekter i Arktis. De første planleggingsmøtene skal holdes denne høsten.
Dette skjer etter en tid med forberedelser mellom ledende polarforskningsorganisasjoner fra de to landene, møtt på det russiske vitenskapssenteret på Spitsbergen. Dette rapporterer det russiske forskningsinstituttet AARI (Arctic and Antarctic Research Institute).
Under møtet diskuterte representanter fra de vitenskapelige institusjonene fra Kina og Russland hvordan de kan jobbe sammen og samarbeide på i Arktis. Ling Tiejun, visedirektør i den kinesiske polaradministrasjonen, understreket viktigheten av internasjonalt og omfattende samarbeid for bedre å forstå det arktiske systemet og løse globale utfordringer.
Lin Taiyun fra Kina fremhevet også verdien av tverrfaglig forskning for å takle felles vitenskapelige spørsmål. Han foreslo et system for å lette besøk mellom de vitenskapelige stasjonene i de to landene.
Fra Russlands side påpekte Alexander Makarov, direktør for Arktisk og antarktisk forskningsinstitutt, at det er et sterkt behov for å utvide samarbeidet som allerede finnes i Antarktis, til også å omfatte Arktis.
Les også: Kina har sterke geoøkonomiske interesser i Kirkenes og Nord-Norge
Møtedeltakerne utvekslet invitasjoner til å bli med på vitenskapelige ekspedisjoner. Kineserne ble invitert til å delta i den russiske arktiske ekspedisjonen og på ekspedisjoner til Nordpolen, støttet av det isbryter-forskningsfartøyet “Nordpolen”. På sin side inviterte russerne sine kinesiske kolleger til å bli med på en ekspedisjon med det kinesiske forskningsisbryterfartøyet Xiaolong 2.
Chen Liulin, en annen kinesisk leder, uttrykte en åpen invitasjon til russiske forskere om å benytte det kinesiske isbryterskipet for felles vitenskapelige undersøkelser.
Chen Liulin, visedirektør for polarutvikling og internasjonalt samarbeid ved Polarforskningsinstituttet i Kina, uttrykte en varm velkomst til videre samarbeid: “Vi er åpne for samarbeid og vil sette stor pris på å ha deres forskere om bord på vår isbryter,” sa han.
Arctic and Antarctic Research Institute og Polarforskningsinstituttet i Kina står i spissen for disse initiativene, og begge har en lang historie med betydelig innsats og suksess i polarforskning ifølge pressmeldingen fra AARI.
Den kinesiske arktiske og antarktiske administrasjonen (CAA) er ansvarlig for å organisere nasjonale programmer, vitenskapelig forskning og fremme internasjonalt samarbeid i både de arktiske og antarktiske områdene for å spre kunnskap om polarområdene.