Det russiske energiselskapet Gazprom vurderer omfattende bemanningskutt ved hovedkontoret i St. Petersburg etter å ha rapportert enorme økonomiske tap i 2023.
Selskapet forventes å kunngjøre et tilsvarende underskudd for 2024, ifølge den russiske regionale nyhetssiden 47news som dekker økonomisk virksomhet i Leningrad oblast.
I et brev til administrerende direktør Alexey Miller, som 47news har fått tilgang til, foreslo nestleder i Gazproms ledelseskomité, Yelena Ilyukhina, å redusere antallet ansatte fra 4 100 til 2 500.
Hun påpekte at antallet ansatte har økt betydelig de siste 20 årene, noe som har ført til at selskapets årlige lønnsutgifter nå utgjør 50 milliarder rubler (ca. 5,4 milliarder kroner).
Behov for effektivisering
Ilyukhina argumenterte for at Gazprom må effektivisere «alle nivåer av ledelse og produksjon» for å frigjøre midler til å øke motivasjon og utvikling blant de ansatte. Hun understreket behovet for en mer strømlinjeformet beslutningsprosess og et økt fokus på resultater for å håndtere selskapets nåværende utfordringer.
Les også: Turkmengaz og Gazprom avslutter gassavtale etter prisuenighet
Brevet, som Sergey Kupriyanov, en annen nestleder i ledelseskomiteen, har bekreftet som autentisk overfor Forbes, ble sendt kort tid etter at USA innførte sine strengeste sanksjoner hittil mot de russiske oljeselskapene Gazprom Neft og Surgutneftegas.
Historiske økonomiske tap
Gazprom, som lenge var et av Russlands mest lønnsomme selskaper, rapporterte sitt første årsunderskudd siden 1999 i 2023. Dette underskuddet skyldtes i stor grad at selskapet mistet nesten alle sine europeiske kunder som følge av sanksjonene mot Russland på grunn av krigen i Ukraina.
For 2023 rapporterte selskapet et tap på 629,1 milliarder rubler (ca. 68,4 milliarder kroner), noe som er høyere enn noen annen bedrift i Russland. I de første ni månedene av 2024 oppga Gazprom et ytterligere underskudd på 309,11 milliarder rubler (ca. 33,06 milliarder kroner), ifølge selskapets egne regnskaper.
Økte kostnader for forbrukerne
For å dekke Gazproms tap har den russiske regjeringen økt innenlandske gasstariffer. Siden juli har strømregningene i gjennomsnitt steget med 10 prosent. En enda større prisøkning, på nesten 12 prosent, er ventet senere i år.
Qatar-Tyrkia-Europa gassrørledning kan bli aktuell igjen etter Assads fall