22. januar, 2025

Religiøse og etniske spenninger blusser opp i Malaysia

Share

Kontroversen rundt en donasjon fra et bryggeri til en kinesisk skole i Malaysia har igjen blusset opp debatten om finansiering av minoritetsskoler og islamsk påvirkning i landet.

En donasjon fra et bryggeri til en kinesisk skole i Malaysia har utløst en kontrovers, og analytikere mener dette belyser påstått diskriminering i utdanningsfinansiering for minoritetsgrupper og spenninger over islamsk innflytelse på ikke-muslimske samfunn i landet, skriver South China Morning Post.

Bråket startet da opposisjonen Perikatan Nasional (PN), ledet av islamister, kritiserte to regjeringsrepresentanter – én av dem muslim – som ble fotografert mens de tok imot en donasjon fra et bryggeri til en kinesisk skole i Sepang, sør for Kuala Lumpur. Tiger Beer, eid av Heineken Malaysia, donerte 3,2 millioner ringgit (683 000 USD) til skolen, ifølge medieoppslag.

Malaysias islamske parti (PAS), et medlem av PN-koalisjonen, har fordømt donasjonen og sagt at det normaliserer alkoholkonsum. De påpeker at Malaysia lenge har forbudt sponsing og reklame fra alkohol- og tobakk.

P Ramasamy, leder av det nye indiske-sentrerte Urimai-partiet, uttalte at hovedproblemet ikke var at kinesiske skoler tok imot donasjonen fra bryggeriet, men hvordan regjeringen har behandlet dem. Han hevder at hvis regjeringen hadde gitt tilstrekkelig finansiering til kinesiske og tamilske skoler, ville det ikke være nødvendig for skolene å søke midler fra bryggerier og tobakkselskaper.

Ulikt nasjonale skoler som bruker malayisk som undervisningsspråk, er kinesiske og tamilske skoler ofte avhengige av donasjoner fra samfunnet og foreldre på grunn av utilstrekkelig offentlig finansiering. Denne forskjellsbehandlingen har tvunget mange av disse skolene til å søke alternative finansieringskilder, inkludert bryggerier.

Transportminister Anthony Loke, som leder det kinesisk-dominerte multikulturelle partiet Democratic Action Party, kritiserte opposisjonen for saken og påpekte at bryggerier har organisert innsamlingskonserter for kinesiske skoler i over 30 år uten problemer. Han mente at opposisjonen nå først og fremst forsøker å skape polemikk.

Les også: Navigerer i geopolitisk landskap: Malaysias nye kurs med Kina

Dong Zong, en kinesisk utdanningsgruppe, anslår at det er rundt 1300 kinesiske skoler i Malaysia. Disse skolenes fortsatte eksistens for å undervise på mandarin og tamil har ofte skapt spenninger, med noen malayiske grupper som beskylder dem for å hindre integrering.

Samtidig har den kinesiske utdanningslederen Kua Kia Soong oppfordret alle politiske partier til å kreve rettferdig finansiering for alle språk i landet. Han mener at bare da kan skolene bedre oppfylle sin misjon om å fremme elevenes trivsel og utvikling på en positiv måte.

Denne kontroversen fremhever en bredere kulturell splittelse i Malaysia mellom malayiske muslimer, som utgjør over 60 prosent av landets 34 millioner innbyggere og ser på alkoholkonsum som en synd, og resten av landet hvor alkoholholdige drikker er vanlige.

Analytiker James Chin mener at PAS’ holdning i denne saken kan ytterligere fremmedgjøre det kinesiske samfunnet, og svekke deres tillit til partiets forsikringer om ikke å blande seg i ikke-muslimers anliggender.

PAS har en historie med kontroversielle beslutninger som påvirker ikke-muslimske samfunn. I 2023 forbød PAS-styrte staten Kedah gambling og lotterier ved å ikke fornye lisenser, og påsto at gambling ikke er en del av kinesisk kultur, og pekte på at selv Kina har forbudt gambling siden 1949.

Sosiolog Mohd Faizal Musa fra ISEAS-Yusof Ishak Institute hevder at PAS har slitt med å få støtte fra ikke-muslimske malaysiere. Han mener at partiets president og dens ytterliggående konservative ledelse er årsakene til den manglende støtten fra ikke-muslimer.

Religiøse ledere fordømmer barnefri livsstil i Malaysia

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt