Kina gjør banebrytende fremskritt innen marinevåpenteknologi, med løfter om revolusjonerende kapasiteter for fremtidens flåte.
DefenseOne rapporterer at Kina arbeider med avansert teknologi for å styrke sine marinefartøyer. De jobber spesielt med en type våpen som bruker elektromagnetisme til å skyte ut prosjektiler med utrolig fart.
Forskere i Kina sier de har utviklet dette våpenet, kjent som en railgun, som kan være en «gamechanger» i fremtidens krigføring. Dette nye våpenet benytter magnetisme i stedet for eksplosiver til å avfyre skudd, en metode som går tilbake til middelalderens kanoner. Hvis forskerne i Kina har løst noen av de største utfordringene med denne teknologien, kan de potensielt ha et våpen som skyter raskere og lenger enn dagens våpen, og til en lavere kostnad per skudd.
I flere år ledet USA forskningen på dette området, men programmet ble lagt ned i 2021 etter betydelige investeringer. USA valgte i stedet å fokusere på andre våpenteknologier som de mente bedre passet deres behov. I mellomtiden fortsetter andre land som Frankrike og Japan sin egen forskning og testing av lignende våpen.
Les også: DF-21D: Kinas ultimate våpen for å senke amerikanske hangarskip
Det som imponerer mest er de fremskritt Kina hevder å ha gjort. De sier at deres versjon av våpenet kan skyte et prosjektil flere hundre kilometer og har innebygde sensorer som bruker kunstig intelligens for å forhindre feil og forbedre seg selv over tid. Dette kunne bety at de har overkommet noen av de største hindrene som har holdt tilbake denne typen våpenteknologi.
Men ikke alt er klart om Kinas program. Det er mange detaljer som ikke er offentlig kjent, og som det spekuleres i blant eksperter. Det er bilder som viser en prøveversjon av våpenet på et kinesisk skip, og forskjellige rapporter har gitt innsikt i arbeidet og laboratoriet bak utviklingen.
Dette laboratoriet, et viktig forskningssenter for den kinesiske marinen, ble opprettet i 2007 og har fokusert på å utvikle avansert teknologi for å styrke Kinas marinekapasiteter. Ledet av en fremtredende admiral som har mottatt nasjonal anerkjennelse for sitt arbeid, har laboratoriet gjort betydelige fremskritt.
Det spennende er at disse fremskrittene ikke bare kan påvirke militær teknologi, men også ha innvirkning på sivil industri og bidra til utvikling av for eksempel smarte strømnettverk og fornybar energi.
Selv om det gjenstår å se om Kina fullt ut vil kunne utvikle og ta i bruk denne teknologien i stor skala på sine krigsskip, er det klart at landet har gjort stadige fremskritt i en retning som kan forandre fremtidens sjøkrig. Og mer enn selve våpenet, kan det bredere arbeidet med å forbedre kraftforsyningen på skipene tillate bruk av andre avanserte våpen og elektroniske systemer, noe som vil gjøre Kinas marinefartøyer enda mer kapable i årene som kommer.