23. januar, 2025

Putin presses av økonomiske problemer idet Trump truer med sanksjoner

Share

Russlands president Vladimir Putin viser økende uro over økonomiske utfordringer knyttet til krigen i Ukraina, samtidig som USAs president Donald Trump legger press på for en diplomatisk løsning. Det forteller flere kilder med innsikt i situasjonen.

Russlands økonomi har vokst de siste to årene til tross for vestlige sanksjoner, men de siste månedene har utfordringer som mangel på arbeidskraft og høye renter skapt problemer. Dette har ført til at deler av den russiske eliten mener en forhandlet løsning på krigen kan være ønskelig, melder Reuters.

– Russland har selvsagt en økonomisk interesse i en diplomatisk løsning på konflikten, sa Oleg Vyugin, tidligere nestleder i den russiske sentralbanken.

Ifølge kilder har Putin vist økende frustrasjon over situasjonen. Under et møte med næringslivsledere 16. desember skal han ha uttrykt misnøye med at private investeringer kuttes på grunn av høye kredittkostnader.

Trumps press på Russland

Trump, som nylig tiltrådte som president, har erklært at han vil avslutte krigen raskt og vurderer å innføre nye sanksjoner og tollsatser med mindre Russland viser vilje til forhandlinger.

Les også: Russlands krig har fremmet innovasjon i Ukraina, ikke hemmet den

– Russland er på vei mot store økonomiske problemer, uttalte Trump tidligere denne uken.

En talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd sier at Trump er fokusert på å få slutt på den brutale krigen ved å involvere et bredt spekter av aktører.

Økonomiske utfordringer

Russlands økonomi har vist motstandsdyktighet, men veksten ventes å avta til under 1,5 % i år, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) og den russiske sentralbanken. Inflasjonen nærmer seg tosifret, og styringsrenten er på 21 %, noe som rammer bedrifter utenfor forsvarssektoren.

Putin har uttrykt bekymring for at de høye rentene svekker økonomien på lang sikt.

– Det er noen utfordringer, særlig inflasjon og en viss overoppheting av økonomien, sa Putin på en pressekonferanse 19. desember.

Forsvarsutgifter og investeringer

Russland har økt forsvarsutgiftene til et historisk høyt nivå på 6,3 % av BNP, noe som utgjør en tredjedel av statsbudsjettet. Dette har bidratt til økt inflasjon og lønnsvekst, samtidig som regjeringen har hevet skatter for å redusere budsjettunderskuddet.

Sentralbanksjef Elvira Nabiullina har fått press fra flere av Russlands mektigste økonomiske aktører, inkludert lederne for Sberbank og VTB, som frykter stagnasjon.

– Nabiullinas autoritet er ubestridelig, og Putin har fortsatt tillit til henne, sier en kilde med kjennskap til diskusjonene.

Russland har tidligere signalisert vilje til å diskutere en våpenhvile med Trump, men krever at territorielle gevinster anerkjennes, og at Ukraina trekker sin søknad om NATO-medlemskap.

Russland vil tape krigen i år – her er grunnen

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt