Titusenvis av demonstranter samlet seg i Beograd lørdag for en protest mot litiumutvinning i Serbia
President Aleksandar Vučić sa han ble tipset av russiske etterretningstjenester om at det var forberedt «masseuro og et kupp» lørdag av uspesifiserte vestlige makter som ønsker å fjerne ham fra makten. Dette melder Euro News.
Den store folkemengden ropte: «Det blir ingen gruvedrift» og «Forræderi, forræderi.»
Noen i folkemengden marsjerte mot hovedstadens to største togstasjoner og sa at de ville blokkere togtrafikken til deres krav angående litiumutvinningen offisielt ble innfridd.
Avtalen, som ble inngått tidligere i juli, omhandler «kritiske råmaterialer» og kan redusere Europas avhengighet av Kina. Den kan også føre Serbia, som har tette bånd til Russland og Kina, nærmere EU.
Les også: Havbunnens skjulte skatter: Stormaktenes kamp om kritiske mineraler
Miljøaktivister og opposisjonsgrupper i Serbia har imidlertid kraftig kritisert avtalen. De hevder at den vil forårsake uopprettelig miljøskade, samtidig som den gir minimale fordeler til serbiske borgere.
I en dal i vest-Serbia, rik på fruktbar jord og vann, finnes Serbias største litiumreserve. Det multinasjonale selskapet Rio Tinto startet et utforskningsprosjekt i området for flere år siden, noe som utløste massiv motstand og tvang frem en midlertidig stans.
Tidligere i juli opphevet Serbias grunnlovsdomstol regjeringens tidligere beslutning om å avbryte gruveprosjektet som koster rundt 2,2 milliarder euro, som ble startet av det britisk-australske selskapet, og banet dermed vei for at prosjektet kunne gjenopptas.
Regjeringens beslutning om å avbryte utvinningsplanene kom etter at tusenvis av demonstranter blokkerte viktige veier og broer i Beograd og andre steder i Serbia i 2021.
President Aleksandar Vučić har uttalt at eventuell utvinning ikke vil starte før 2028, og at regjeringen vil kreve solide miljøgarantier før de tillater graving. Det har også blitt antydet fra regjeringens side at det kan holdes en folkeavstemning om saken.
Brüssel-veteran om strategisk autonomi: – EU hadde det, men mistet det 🔒