18. desember, 2024

President Lai: Taiwan vil aldri gi etter for autoritær aggresjon

Share

President William Lai fremhevet Taiwans forpliktelse til å stå opp mot autoritær aggresjon fra Kina under sitt innlegg på Concordia Summit. Han understreket betydningen av samarbeid med andre demokratier for å beskytte nasjonal suverenitet.

President William Lai sa i en forhåndsinnspilt tale under det årlige Concordia Summit i New York på tirsdag at Taiwan «absolutt ikke vil signere» en avtale med Beijing som antyder at landet er en del av Kina, skriver Taipei Times.

Lai benyttet anledningen til å tale om Kinas aggresjon mot Taiwan og Beijings forvrengning av FN-resolusjon 2758. Kommentarene kom i kjølvannet av den 79. sesjonen av FNs generalforsamling, som åpnet på tirsdag.

– Kina har forvrengt FN-resolusjon 2758 for å støtte sitt ‘ett Kina’-prinsipp, sa han.

Gjennom sin feiltolkning av resolusjonen argumenterer Lai med at Beijing feilaktig har «hevdet at Taiwan er en del av Folkerepublikken Kina» og at «vi ikke har rett til å delta i FN-systemet og andre internasjonale fora.»

– Et demokratisk Taiwan og autoritært Kina er ikke underordnet hverandre, og vi vil opprettholde fred og stabilitet i Taiwanstredet ved å fremme vår handlingsplan med fire søyler for fred, sa Lai.

Lai presenterte sin «fire søyler»-plan under sin innsettelsestale 20. mai. Søyler refererer til hans vektlegging av defensiv kapasitet, økonomisk sikkerhet, partnerskap med andre demokratier, samt en stabil og konsekvent politikk.

– Vårt mål er å gjøre Taiwan sterkere, fordi et sterkere Taiwan er bedre i stand til å fremme demokrati, fred og velstand rundt om i verden, sa han.

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

Lai advarte videre mot at kinesisk aggresjon er en trussel mot hele det internasjonale samfunnet, fordi Kina «har til hensikt å endre den regelbaserte internasjonale ordenen og oppnå internasjonalt hegemoni.»

– I møte med denne trusselen vil Taiwan fortsette å samarbeide med likesinnede partnere om ‘demokratiske chips’ og nasjonalt forsvar som et middel for å oppnå fred og avskrekke autoritærisme, sa han.

Presidenten oppfordret også andre nasjoner til å støtte demokratiske institusjoner verden over og «motvirke autoritær aggresjon,» inkludert Kinas militære skremming i Taiwanstredet, samt Øst- og Sør-Kinahavet, og Russlands invasjon av Ukraina.

Etter Lais videomelding diskuterte representanten til USA, Alexander Yui, og tidligere amerikansk undersekretær for stat Keith Krach FN-resolusjon 2758.

– Det kinesiske kommunistpartiet hevder at denne resolusjonen beviser kinesisk suverenitet over Taiwan og vil sannsynligvis bruke dette som unnskyldning for å angripe Taiwan, sa Yui.

– Flere og flere land, inkludert de i Europa, anerkjenner Taiwans demokrati og begynner å se gjennom Kinas påstander, la han til.

Dette var første gang Lai adresserte det internasjonale samfunnet før en FN-generalforsamling om Taiwains forsvarspolitikk og diplomati. Lai understreket sin besluttsomhet til å styrke Taiwans motstandskraft, sitt engasjement for regional fred og sin søken etter internasjonal anerkjennelse av nasjonens suverenitet.

– Regjeringen er forpliktet til å fortsette Tsais politikk for å styrke nasjonens defensive kapabiliteter og skille økonomien fra Kina, sa han og fortsatte:

– Dette innebærer å prioritere utviklingen av en selvforsynt forsvarsindustri, øke utenlandske militære anskaffelser og styrke nasjonens defensive kapabiliteter, inkludert å legge til rette for sivile forsvarsprogrammer.

– Taiwans solidaritet med alliansen av demokratier er avgjørende for å opprettholde nasjonens avskrekking mot autoritarisme, la han til,

Lai sa at den nasjonale sikkerhetsstrategien om fred gjennom styrke, som innebærer å ta stilling sammen med verdens demokratier og unngå konflikt ved å forberede seg på krig, er nøkkelen til å avskrekke enhver autokratisk eventyrlyst.

Regjeringen «vil absolutt ikke signere» noen fredsavtale med Kina hvis vilkårene kompromitterer nasjonal suverenitet, sa han og la til at en robust sivilt beredskap hjelper til med å beskytte Taiwan mot å bli presset til å inngå avtaler.

– Taiwan er for alltid forpliktet til å opprettholde sitt frie og demokratiske konstitusjonelle system, sitt gjensidig ikke-underordnede forhold til Kina, og den eksklusive retten til taiwanesere til å bestemme sin nasjons fremtid, avsluttet han.

Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt