21. november, 2024

Polen overgår Storbritannias gullreserver: Nest største gullhamstrer i verden

Share

Den polske sentralbanksjefen Adam Glapinski, avslørte at sentralbanken vil fortsette å kjøpe gull og har som mål at den utgjøre 20 % av bankens reserver.

Sentralbankken i Polen, også kjent som Narodowy Bank Polski, ble den nest største gullkjøperen blant sentralbanker i andre kvartal 2024, i likhet med India, ifølge Verdens Gullråd. Dette skjedde etter at banken kjøpte omtrent 19 tonn gull, melder Euro News.

Adam Glapinski uttalte tidligere i år at sentralbanken planlegger å sikre at gull utgjør 20 % av reservebeholdningen. Per i dag står gull for omtrent 14,7 prosent av NBPs reserver.

– Ved slutten av andre kvartal i år økte Polens gullreserver til 377,4 tonn, og tempoet i kjøp av gull, hovedsakelig holdt ved Bank of England, siden april har overgått selv verdens største økonomier, opplyser Grzegorv Dróżdż, markedsanalytiker hos Conotoxia.

Polens økende gullreserver i 2024

En av hovedgrunnene til at sentralbanker stadig øker sine gullbeholdninger, er for å diversifisere reservebeholdningen tilstrekkelig for å beskytte mot makroøkonomisk usikkerhet og geopolitiske sjokk.

Dette skyldes at gull, i tider med økonomisk og geopolitisk ustabilitet, når valuta- og andre aktivaprisene kan svinge, blir sett på som en trygg havn og en beskyttelse mot inflasjon.

Gulls relativt stabile ytelse under kriser, samt dets egenskaper som inflasjonsbeskyttelse, er viktige faktorer bak sentralbankers valg av metallet. Det er også en effektiv måte å diversifisere sentralbankenes porteføljer på og anses for å være svært likvid, uten risiko for mislighold.

Gull er også mindre påvirket av politisk risiko og kan brukes som verdifull sikkerhet og et politisk verktøy. I noen tilfeller kan gull også hjelpe land som står overfor internasjonale sanksjoner, som Russland, med å unngå disse. Dette gir insentiver for disse landene til å kjøpe mer gull og bruke det for å opprettholde likviditeten, dersom andre finansieringsmetoder blir blokkert eller vanskelige å få tilgang til.

Les også: Russland inkluderer sølv som strategisk reserve i sitt statsfond for første gang

Ifølge Verdens gullråd økte etterspørselen etter gull fra sentralbanker til 183 tonn i andre kvartal, en økning på 6 % sammenlignet med samme periode i fjor, men et fall på 39 % sammenlignet med forrige kvartal. Netto kjøp i første halvdel av året nådde også 483 tonn, noe som er 5 % mer enn tilsvarende periode i fjor.

– I andre kvartal 2024 falt den globale gulletterspørselen, ekskludert over-the-counter-investeringer, med 6 % sammenlignet med året før til 929 tonn. Nedgangen skyldes hovedsakelig en reduksjon på 19 % i forbruket av gullsmykker, som respons på rekordhøye priser for kongen av metaller, forklarte Dróżdż.

Andre kjøpere

Tyrkias sentralbank fortsetter også å kjøpe store mengder gull, og la til 15 tonn til sine reserver i andre kvartal. Med dette beløpet har Tyrkias sentralbank kjøpt 45 tonn gull så langt i år.

Sentralbanker i Jordan, Qatar, Russland, Usbekistan, Kirgisistan, Irak og Tsjekkia kjøpte også betydelige mengder gull i andre kvartal i år. På den annen side bremset Kinas sentralbank (PBoC) sitt gullkjøp betydelig i andre kvartal.

I Polen har gulletterspørselen økt etter både COVID-19-pandemien og den russiske invasjonen av Ukraina. I andre deler av verden har vedvarende høy inflasjon også drevet folk mer mot gull, med andre geopolitiske sjokk som Israel-Hamas-krigen som forsterker denne trenden.

Bortsett fra gull, har sentralbanken i Polen også avslørt at den investerer i utenlandske aksjer og bedriftsobligasjoner ved hjelp av børsnoterte fond (ETF), som en annen måte å diversifisere sine reserver på.

Gul linje viser Polens økende gullkjøp mot Storbritannias konstante beholdning vist med rød linje (antall i tonn)Prissetting

Det finnes flere faktorer som påvirker gullmarkedet, nemlig bevegelser i amerikanske dollar, reelle og forventede inflasjonsrater og etterspørsel etter gullsmykker, blant annet. Sentralbankers kjøp av gull kan også ha en betydelig innvirkning på metallets priser.

Selv om det i mindre grad påvirker, kan også gullgruveproduksjon ha en innvirkning på prisene. Gullprisene kan stige dersom gullgruveselskaper må bruke mer på produksjonskostnader, som å grave dypere gruver, eller møte andre problemer som arbeidsstreiker, miljøprotester og værfenomener, for å nevne noen.

Per i dag kommer mesteparten av verdens gullproduksjon fra Kina, Australia, Russland, Canada og USA.

– Gullmarkedet, som mange andre, drives av to krefter: etterspørsel og tilbud. De siste kvartalene har en økning i etterspørselen vært spesielt tydelig, forklarte Dróżdż og konkluderte:

– Videre kan den fortsatte svekkelsen av dollaren indikere at gull kan prestere bedre enn andre nøkkelaktiva på kort sikt. Conotoxias grunnscenario antar at gullprisens momentum kan bremse opp innen årets slutt, med en mulig korreksjon, men sannsynligvis forbli over nivået på 2 500 dollar per unse.

Napoleon reddet fransk økonomi fra hyperinflasjon med en gullstandard 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt