23. juli, 2025

Plastlobbyen anklages for å sabotere FN-avtale

Share

Forskere og miljøorganisasjoner advarer om at oljestater og plastprodusenter styrer forhandlingene om en global plastavtale. FN-lederen Inger Andersen kritiseres for passivitet.

Forhandlingene om en global avtale for å redusere plastforurensning er i ferd med å kollapse under presset fra mektige lobbyister og oljestater, ifølge The Guardian.

– Jeg har blitt trakassert og omringet av ansatte fra amerikanske kjemikalieselskaper som forsøkte å filme notatene mine, sa Bethanie Carney Almroth, økotoksikolog ved Göteborgs universitet.

Ifølge Almroth skjer slike hendelser rutinemessig under FN-forhandlingene, som nå har utviklet seg til et høyspent miljø preget av overvåkning og trakassering.

Industrien overtar forhandlingsrommet

Et sentralt funn er hvordan petrostater som Saudi-Arabia, Iran og Russland aktivt blokkerer forslag om å begrense plastproduksjonen. Samtidig strømmer det inn representanter fra plastindustrien – i desember deltok hele 220 industrilobbyister i Busan, langt flere enn både vertsnasjonen Sør-Korea og det vitenskapelige miljøet.

– Mengden plast vi produserer i dag er allerede ute av kontroll. At industrien foreslår resirkulering som løsning, er ren ønsketenkning, sa David Azoulay fra Center for International Environmental Law.

Han mener selve forhandlingsprosessen er i ferd med å bli overtatt av de som skaper problemet.

– De som har forårsaket og tjent på plastkrisen behandles som likeverdige partnere i løsningen. Det er uholdbart.

Les også: Kasakhstan leder an i miljøinnsatsen for Aralsjøen: Nytt håp for Sentral-Asia

FN-leder anklages for passivitet

FN-programmet for miljø (UNEP), ledet av danske Inger Andersen, har fått kraftig kritikk fra over 100 miljøorganisasjoner for «manglende ambisjon» og «uklarhet om hvem som gir råd».

I en tale i 2024 kalte Andersen diskusjonen om produksjonstak for «uintelligent», noe kritikere mener direkte undergraver formålet med avtalen.

– Det er spesielt alvorlig at hun presser høytambisjonsland til å fire på kravene sine, het det i et klagebrev til FNs generalsekretær António Guterres. Brevet ble aldri besvart.

Store penger og skjult innflytelse

Saudi-Arabia, gjennom oljegiganten Aramco og plastprodusenten Sabic, har donert over 200 millioner kroner til Unep siden 2020. Andersen har besøkt landet flere ganger og signert samarbeidsavtaler.

Lobbyister fra bransjer som Shell, BP og BASF er tungt representert, ofte inkludert i landenes delegasjoner for å få adgang til lukkede møter.

– De har økonomisk makt til å være i rom jeg ikke har tilgang til. De kan snakke direkte med ministre, sa Almroth.

Forskerne frykter sensur

Carney Almroth frykter for kollegers ytringsfrihet:

– Mange forskere er redde for å si noe. De frykter søksmål, mistet finansiering eller karrierestopp.

Ifølge miljønettverket Scept fikk deres innspill til en Unep-rapport i 2023 aldri plass. FN påstod at e-posten deres kom for sent frem.

– Det er tobakk-strategien på nytt: Underminere vitenskapen, og de som fremmer den, sa Almroth.

Forberedelsene til neste runde i Genève i august preges nå av uro.

– Vi planlegger for kaos, sa hun. – Men jeg gir meg ikke.

Illusjonistene: Løgner om økologi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt