23. januar, 2025

PKK hevder ansvar for angrepet på tyrkisk forsvarsindustri

Share

PKK har tatt på seg ansvaret for et dødelig angrep mot Turkish Aerospace Industries i Ankara, en av Tyrkias viktigste forsvarsbedrifter.

Det kurdiske arbeiderpartiets (PKKs) militære gren, Folkets forsvarssenter (HSM), har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet som rammet Turkish Aerospace Industries (TUSAS) i Ankara 23. oktober, melder den PKK-tilknyttede nyhetstjenesten ANF, sitert av IntelliNews.

Angrepet, som resulterte i at fem mennesker mistet livet og ytterligere 22 ble skadet, har vekket reaksjoner både i Tyrkia og internasjonalt. Noen analytikere mener at angrepet kan ses som PKKs svar på nylige forsøk fra personer i Erdogans regjering på å gjenopplive fredsprosessen. I sin uttalelse avviste imidlertid HSM at angrepet var en respons på fredsinitiativene. Ifølge HSM ble angrepet planlagt for lenge siden og utført av en «autonom gruppe».

Angrepet skjedde samme dag som Osman Öcalan, nevøen til den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan, fikk besøke sin onkel for første gang på fem år – en tillatelse som av enkelte ses som et forsøk på å sette i gang fredsprosessen igjen. Tyrkia har vært i konflikt med PKK i over 40 år, som har sitt hovedkvarter lokalisert i Qandil-fjellene i Nord-Irak.

Tyrkia svarer med luftangrep

Etter angrepet har Tyrkia gjennomført en rekke gjengjeldelsesangrep mot det de hevder er PKK-mål i Syria og Irak. HSM hevder på sin side at luftangrepene ikke har forårsaket tap blant PKKs styrker, men ifølge medierapporter skal angrepene ha ført til tap av sivile liv, inkludert barn. PKK kaller de tyrkiske angrepene «krigsforbrytelser».

Les også: Tyrkia avviser påstander om byttehandel mellom Eurofighter-fly og asylsøkere

I en uttalelse 25. oktober hevdet den tyrkiske regjeringen at angrepet mot TUSAS var ment å destabilisere landets arbeid med å utvikle en selvstendig forsvarsindustri og styrke sin regionale posisjon.

– Hovedmålet med dette angrepet er vår nasjonale forsvarsindustri og vårt mål om et fullstendig uavhengig Tyrkia, heter det i en utalelse fra Tyrkias parlament:

Forsvarsindustrien

Turkish Aerospace Industries spiller en sentral rolle i Tyrkias arbeid for å utvikle avansert militærteknologi, inkludert femte generasjons kampfly, kjent som Kaan. Storbritannias BAE Systems bistår i utviklingen, og TUSAS har også et samarbeid med amerikanske GE Aerospace om produksjon av jetmotorer.

President Erdogan har i mange år arbeidet for å styrke Tyrkias forsvarsindustri, slik at landet kan produsere eget militærutstyr som krigsfly, droner, missiler, ubåter og stridsvogner. Flere av prosjektene har imidlertid hatt utfordringer, blant annet på grunn av internasjonale sanksjoner og eksportforbud på kritiske komponenter.

Storindustri med internasjonale bånd

TUSAS er ikke bare sentral i utviklingen av militære fly i Tyrkia. Selskapet produserer også komponenter for internasjonale selskaper, som helikopterdeler for italienske Leonardo Helicopters og komposittpaneler for amerikanske General Dynamics. TUSAS eier en mindre andel i Airbus SE Military og har levert deler til Airbus’ militære transportfly A400M.

Angrepet mot TUSAS markerer et nytt nivå i PKKs kamp mot tyrkiske myndigheter og viser hvor sårbare Tyrkias forsvarsinstitusjoner kan være i møte med trusler på hjemmebane.

Kurderleder i Tyrkia: Fra ordfører til politisk fange?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt