5. januar, 2025

Pius XII og Den kalde krigen 🔒

Share

Selv om navnet Pius XII fortsatt forbindes med andre verdenskrig og den omdiskuterte taushetsproblematikken, kan vi ikke overse at hans pontifikat varte fram til 1958, og dermed omfattet de kritiske periodene med kald krig og avkolonisering.

Å studere pave Pacellis diplomati i Øst-Vest-konflikten innebærer faktisk å utfordre en del vanlige oppfatninger. Først og fremst den som ser Vatikanet som en ren moralsk støttespiller for den vestlige blokken, på linje med Washingtons politikk. Riktignok etablerte Pius XII under de vanskelige årene i krigen mot Aksemaktene et spesielt forhold til USA, noe som ble konkretisert gjennom Roosevelts spesialutsending, Myron Taylor, i Roma. Han forsøkte stadig å overbevise den amerikanske presidenten om faren ved den sovjetiske fremrykkingen i et ruinerte Øst-Europa. Det var derfor med ekte lettelse at paven ønsket velkommen den amerikanske erkjennelsen i 1946, skiftet i 1947 med Truman-doktrinen til fordel for en inneslutningspolitikk, samt Marshallplanen for å redde Europas økonomier, og til slutt opprettelsen av NATO i 1949. Samme år utstedte Det hellige Officium et strengt dekret som, under trussel om ekskommunikasjon, forbød ethvert samarbeid mellom katolikker og kommunister. Året før hadde det italienske parlamentsvalget ført til et klart, men uoffisielt samarbeid mellom den italienske kirken, Den hellige stol og CIA for å hindre at det italienske kommunistpartiet skulle vinne. Kort sagt, Roma og Washington gikk hånd i hånd.

Var han virkelig USAs feltprest?

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Skottlands storstrategi 🔒

Frédéric Le Moal
Frédéric Le Moal
Doktor i historie, professor ved militærakademiet i Saint-Cyr og ved Albert le Grand-instituttet (Angers).
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt