USA står fortsatt for tett knyttet til Kina i forsvarsindustrien – og er ikke forberedt på en eventuell krig. Nesten én av ti hovedleverandører i USAs forsvarssektor er kinesiske, ifølge en ny rapport fra analyseselskapet Govini.
Ifølge Govinis årlige sikkerhetsrapport var 9,3 prosent av hovedleverandørene i amerikanske forsvarsprogrammer i 2024 kinesiske selskaper, skriver South China Morning Post
– USA er ikke forberedt på krigen vi kan bli tvunget inn i hvis Kina plutselig sier: «I dag er dagen», sa direktør Tara Dougherty i Govini.
Missilforsvar mest utsatt
Analysen er basert på data fra det amerikanske forsvarsdepartementet og dekker ni kritiske sektorer, blant annet luftfart, romfart, missiler, atomvåpen og etterretningsteknologi.
Forsyningskjedene beskrives som «svært skjøre». Verst står det til i missilforsvarssektoren, hvor kinesiske leverandører utgjør 11,1 prosent. Atomsektoren er minst avhengig, men også her er Kina største utenlandske leverandør med 534 selskaper – langt flere enn nære allierte som Canada (405) og Storbritannia (366).
Kina økte i tillegg sin leverandørandel til atomsektoren med over 45 prosent fra året før.
Les også: Geopolitisk ekspert: – USA svekkes, men Kina og Russland svekkes raskere 🔒
Avhengige av kinesiske mineraler
Mange av våpensystemene – særlig i luftfart og sjøforsvar – er avhengige av sjeldne mineraler som Kina kontrollerer. Rapporten peker spesielt på eksportforbudet Kina nylig innførte for enkelte råstoffer.
– Dette viser hvor sårbare vi er, heter det i rapporten.
En tidligere analyse fra april viste at 80 000 amerikanske våpendeler er laget med mineraler som antimon, germanium, wolfram og gallium – alle dominert av kinesisk eksport. Ifølge Govini kan opptil 78 prosent av USAs våpensystemer bli rammet av slike eksportrestriksjoner.
– Ikke realistisk å fjerne Kina helt
Selv om sårbarheten er åpenbar, mener Dougherty at det ikke nødvendigvis er realistisk – eller lurt – å fjerne Kina helt fra forsyningskjedene.
– Jeg er ikke engang sikker på at det å eliminere Kina er det riktige målet, sa hun.
– Det handler mer om å skille ut hva som er kritisk og hva som ikke er det, og så styrke de mest sårbare delene.
Hun peker også på andre risikoer: små leverandører med gammeldags teknologi, aldrende arbeidsstyrke og dårlige marginer. Rundt halvparten av reservedelene har minst én alvorlig svakhet, ifølge rapporten.
Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒