7. oktober, 2024

Pelosi utfordrer Kina etter møte med Dalai Lama

Share

Nancy Pelosi kritiserer Kinas president etter et møte med Dalai Lama, og fremhever tibetansk kultur i en kraftig uttalelse.

Tidligere Speaker i det amerikanske Representantenes hus, Nancy Pelosi, rettet skarp kritikk mot Kina etter møtet med den 88 år gamle tibetanske åndelige lederen Dalai Lama. En tverrpolitisk delegasjon fra den amerikanske Kongressen, ledet av Michael McCaul, formann i Husets utenrikskomité, besøkte Dharamsala i den indiske delstaten Himachal Pradesh, skriver Wion.

Pelosi roste Dalai Lama for hans budskap om kjærlighet og understreket at hans arv vil vare evig. På onsdag tegnet hun en tydelig kontrast mellom Kinas president Xi Jinping og Dalai Lama i en kraftfull uttalelse.

– Dalai Lama, med sitt budskap om kunnskap, tradisjon, medfølelse, sjelens renhet og kjærlighet, vil leve lenge og hans arv vil vare evig. Men du, presidenten av Kina, vil forsvinne, og ingen vil gi deg æren for noe, sa Pelosi.

Hun reflekterte over hvordan Dalai Lama, kjent globalt for sine lærdommer om fred, medfølelse og ikke-vold, ville reagere på hennes uttalelser.

– Dalai Lama ville ikke godkjenne at jeg sier dette når jeg kritiserer den kinesiske regjeringen. Han sier, la oss be for Nancy slik at hun kan bli kvitt sine negative holdninger, uttalte Pelosi.

Videre uttrykte Pelosi håp om at Dalai Lama ville tilgi henne for hennes skarpe ord, og understreket troen på at det tibetanske folkets godhet ville utgjøre en forskjell.

– Jeg håper han vil tillate meg å si at forandring er på vei. Som våre kolleger har sagt, håp bringer tro, og troen til det tibetanske folket på andres godhet er det som vil utgjøre en forskjell, sa hun.

Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi

Delegasjonen fra USA understreket også deres standpunkt mot å la Kina påvirke valget av Dalai Lamas etterfølger. Besøket fant sted etter at Representantenes hus stemte 391-26 for å vedta «Promoting a Resolution to the Tibet-China Dispute Act» forrige onsdag.

Pelosi delte en tidligere erfaring med Xi Jinping, der hun kritiserte Kinas behandling av Tibets kultur.

– Jeg sa til ham, vi protesterer mot hva du gjør med Tibets kultur. Han svarte, du burde dra dit og se selv alle forbedringene Kina gjør i Tibet. Jeg takket ham og sa at jeg har forsøkt i 25 år å få visum til Tibet. Så vi dro dit med vår delegasjon og besøkte Potala-palasset, vi så rommet der Hans Hellighet vokste opp, sa hun.

Kinesiske mynigheter var ikke fornøyde med det amerikanske besøket,

– Den 14. Dalai Lama er ikke en ren religiøs skikkelse, men et politisk eksil som driver med anti-kinesiske separatistaktiviteter under dekke av religion, heter det i en offentlig uttalelse, som la til:

– Vi er dypt bekymret over de relevante rapportene og oppfordrer USA til ikke å anerkjenne den anti-kinesiske separatistiske naturen til Dalai-gruppen, holde de løftene USA har gitt til Kina om saker knyttet til Xizang, og unngå kontakt med Dalai-gruppen i noen form, samt slutte å sende feil signaler til verden.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

1 kommentar

Les mer

Siste nytt