USAs forsvarsminister Pete Hegseth anklaget Kina for å true Panamakanalen. Nå slår kinesiske myndigheter tilbake og spør hvem som egentlig er trusselen.
USAs forsvarsminister Pete Hegseth skapte sterke reaksjoner fra Kina da han under et besøk i Panama hevdet at Kina utgjør en trussel mot Panamakanalen. Under åpningen av en ny amerikanskfinansiert marinekai uttalte Hegseth at USA og Panama i fellesskap vil beskytte kanalen, skriver The Guardian.
– Vi vil ikke tillate at Kina eller noe annet land truer driften av Panamakanalen, sa Hegseth.
Han pekte spesielt på at havnene ved begge ender av kanalen har vært kontrollert av et Hongkong-basert selskap, som nå selger sin eierandel til et konsortium hvor amerikanske BlackRock inngår.
– Kina-baserte selskaper har fortsatt kontroll over viktig infrastruktur i kanalområdet. Det gir Kina muligheten til å drive overvåkning i Panama. Dette gjør både Panama og USA mindre sikre, mindre velstående og mindre suverene, sa han, og la til:
– Som president Donald Trump har påpekt, er denne situasjonen uakseptabel.
Kina svarer: – Hvem er den virkelige trusselen?
Kinesiske myndigheter reagerte raskt med å avvise anklagene og publiserte en uttalelse på X (tidligere Twitter) via sin ambassade i Panama.
Les også: Trump truer med å ta tilbake kontrollen over Panamakanalen
«Hvem representerer egentlig en trussel mot kanalen? Folk vil gjøre opp sin egen mening,» skrev ambassaden.
– USA har drevet en sensasjonspreget kampanje om en såkalt kinesisk trussel for å sabotere samarbeidet mellom Kina og Panama, alt i lys av egne geopolitiske interesser, het det videre i uttalelsen.
Kina reagerer også sterkt på at USA antyder å ville reversere tidligere avtaler. President Trump har gjentatte ganger hevdet at USA burde ta kontrollen over kanalen tilbake.
– Hvem Panama handler med er en suveren beslutning. Dette er ikke noe USA har rett til å blande seg inn i, sa den kinesiske ambassaden.
Strid om kontroll og suverenitet
Etter et telefonmøte i februar mellom Hegseth og Panamas president José Raúl Mulino hevdet amerikanske myndigheter at de hadde blitt enige om tollfritak for amerikanske krigsskip. Mulino benektet dette offentlig.
Han har også avvist at Kina har noen form for innflytelse over kanalen.
– Vi skal ikke bruke tid på å diskutere noe som ikke stemmer med virkeligheten. Vi fokuserer på saker som virkelig er viktige for begge land, sa Mulino tidligere i år.
Under sitt besøk understreket Hegseth betydningen av Panamakanalens nøytralitet, og henviste til avtalen fra 1977 som førte til at USA overlot kontrollen til Panama i 1999.
– Jeg vil være helt tydelig: Kina har ikke bygget denne kanalen. Kina drifter ikke denne kanalen. Og Kina skal ikke få bruke denne kanalen som et våpen. Sammen med Panama skal vi sikre den, avsluttet Hegseth.