3. desember, 2024

Pakistan med store olje- og gassforekomster: Kina er jokeren for suksess

Share

Pakistan har oppdaget potensielt massive olje- og gassreserver, men eksperter advarer om at utnyttelse vil ta år og kreve betydelige investeringer.

Sikkerhetsutfordringer og høye kostnader avskrekker internasjonale oljeselskaper fra å investere i utforskning i Pakistan. Kina fremstår som den mest sannsynlige partneren for fremtidig utvikling. Til tross for oppdagelsen, står Pakistan fortsatt overfor en energikrise, hvor smugling av drivstoff fra Iran kompliserer situasjonen ytterligere, skriver OilPrice.

En lang utforskningsprosess har ført til det som omtales som en massiv oppdagelse av olje- og gassreserver i Pakistans territorialfarvann. Dette funnet er så stort at det kan endre den økonomiske kursen for det kriserammede landet. Likevel er det ingen som skynder seg med å bore i Pakistan, og eksperter er bekymret for å handle for raskt.

Ifølge DawnNewsTV ble det gjennomført en treårig undersøkelse for å bekrefte tilstedeværelsen av olje- og gassreserver. «Hvis dette er en gassreserve, kan den erstatte LNG-import, og hvis det er oljereserver, kan vi erstatte importert olje,» uttalte tidligere medlem av Pakistans Olje- og gassreguleringsmyndighet (Ogra), Muhammad Arif, til DawnTV.

Han advarer imidlertid om at det vil ta flere år før landet kan utnytte sine nye fossile ressurser, og bemerker at utforskning alene krever investeringer på rundt 5 milliarder dollar. Det kan ta fire til fem år å utvinne reservene fra en offshore lokasjon.

Pakistan dekker 29 prosent av sitt gassbehov, 85 prosent av olje, 50 prosent av LPG og 20 prosent av kullbehovet gjennom import, ifølge The Economic Times.

Pakistans totale energiregning for import i 2023 utgjorde 17,5 milliarder dollar, en sum som forventes å øke til 31 milliarder dollar innen syv år, ifølge en rapport fra The Express Tribune. Den nye oppdagelsen er utvilsomt en stor fordel for den vanskeligstilte økonomien.

Siden 2021 har Pakistan blitt rammet av økende gjeld og stigende inflasjon, med inflasjonen som nærmet seg 30 %. Samtidig ekspanderte økonomien bare med 2,4 % i 2023, langt under målet på 3,5 %. Dette har tvunget landet til å være avhengig av utenlandsk bistand, som ofte er vanskelig å få tak i. I januar i år søkte Pakistan om 30 milliarder dollar til gassproduksjon for å redusere drivstoffimportkostnadene.

Ifølge Pakistans energiminister Mohammad Ali har landet 235 billioner kubikkfot (tcf) gassreserver, og en investering på 25 til 30 milliarder dollar vil være nok til å utvinne 10 % av disse reservene i løpet av det neste tiåret. Dette ville snu den nåværende nedgangen i gassproduksjon og erstatte energiimport.

Les også: Pakistan oppretter spesialenhet for å beskytte kinesiske arbeidere

Den vedvarende høye inflasjonen kan skyve Pakistan over kanten. «Det finnes ingen presedens i Pakistans historie for en så lang og intens periode med inflasjon,» skrev spaltist Khurram Husain i Dawn.

Kan dette bli et vendepunkt for Pakistan?

Selv om Pakistans hydrokarbonressurser ennå ikke er kvantifisert, antyder noen anslag at denne oppdagelsen utgjør de fjerde største olje- og gassreservene i verden. Dette kan potensielt endre energiflyten i regionen.

Til tross for dette, er det ingen som haster til Pakistan for å bore. I juli rapporterte landets petroleumsminister Musadik Malik til en parlamentarisk komité at ingen internasjonale selskaper var interessert i offshore olje- og gassutforskning i Pakistan. Mange selskaper i landet ser dessuten ut til å være på vei ut.

Grunnen til dette er sikkerhetsbekymringer og usikkerheten rundt belønningen. Malik forklarte til komiteen at kostnadene ved å opprettholde sikkerheten for ansatte og eiendeler utgjør en betydelig utfordring. Dette ansvaret ligger på Pakistan, som har vist seg ute av stand til å ivareta dette tilstrekkelig.

I mars i år ble fem kinesiske ingeniører drept i et selvmordsangrep i det nordlige Pakistan. Denne hendelsen, som fant sted under arbeid på Dasu-damprosjektet, som er en del av den 62 milliarder dollar store Kina-Pakistan økonomiske korridoren (CPEC), førte til midlertidige nedstengninger på flere prosjekter. Tidligere samme måned ble kinesiske eiendeler angrepet av opprørere i Gwadar, en havneby i det sørvestlige Pakistan.

Det betyr i praksis at det vil være Kina som blir Pakistans viktigste partner i denne utviklingen, ettersom statseide eller statskontrollerte kinesiske selskaper har en helt annen holdning til risiko. Aramco har vist lite interesse, og uten Kinas innblanding vil det være vanskelig å utnytte de enorme reservene.

I mellomtiden sies Iran å smugle drivstoff til en verdi av én milliard dollar inn i Pakistan hvert år, noe som ytterligere forverrer landets olje- og gasskrise.

Russland og Pakistan: Økt handel, men sikkerhetsutfordringer

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt