28. desember, 2024

Økt risiko for militær konfrontasjon i Arktis, advarer USA og Russland

Share

Spente forhold i nordområdene skaper bekymring blant eksperter og forsvarsledere. Arktis trekkes frem som en arena for storpolitisk rivalisering og militær opptrapping.

Russlands marineadmiral Aleksandr Moiseev advarte nylig om økende militær spenning i Arktis. Under et forum i St. Petersburg uttalte han at regionen nå er en slagmark for de ledende verdensmaktene, og kritiserte NATO-landenes økende militære nærvær, skriver USNI News.

– I tillegg til politiske og økonomiske tiltak for å holde Russland tilbake, styrker fiendtlige stater sin militære tilstedeværelse i Arktis, sa Moiseev, og viste til USAs gjenopprettelse av 2. flåte i 2018 og NATOs opprettelse av Fellesstyrkekommando i Norfolk i 2021.

Han hevdet også at USAs og andre lands arktiske strategier har en «anti-russisk» profil, og kritiserte reaksjonene etter Russlands suspensjon fra Arktisk råd i kjølvannet av invasjonen av Ukraina i 2022.

Amerikanske svar og alliert samarbeid

Den amerikanske admiral Daryle Caudle understreket behovet for en robust amerikansk tilstedeværelse i Arktis.

– Mitt mål er at marinen skal ha et fotavtrykk der, med evner til å operere i et krevende miljø med navigasjons- og kommunikasjonsutfordringer, sa han under et arrangement med Navy League.

Caudle trakk frem samarbeidet med allierte som Storbritannia, Norge, Sverige og Finland, og nevnte det nylige samarbeidet mellom amerikanske og britiske hangarskipsgrupper i Nordsjøen som et eksempel. Han uttrykte også støtte til den nylig signerte ICE-avtalen mellom USA, Canada og Finland for utvikling av isbrytere.

Russlands militære styrking i nord

Eksperter ved Center for European Policy Analysis (CEPA) har dokumentert hvordan Russland de siste to tiårene har styrket sin militære tilstedeværelse i Arktis. Kreml har modernisert flyplasser og havner langs den nordlige sjøruten, ofte med kinesisk finansiering, og konsentrert strategiske våpenkapasiteter på Kolahalvøya og Kamtsjatka.

Les også: Russlands svekkelse gir Kina større makt i Arktis

CEPA beskriver dette som en oppdatering av Sovjetunionens «bastionstrategi», en flerlagssikring med luftforsvar, kystforsvar og sjøkontroll som skal hemme motstanderes operasjoner i regionen.

Samtidig samarbeider Russland og Kina militært i Arktis, med felles marineoperasjoner og patruljer utført av de to landenes kystvakter. Kinas interesse for Arktis inkluderer både økonomiske og militære mål, med investeringer i forskningsprosjekter og planer for undervannssensorer i området, ifølge CEPA.

Canadas nye arktiske strategi

Canada har også oppdatert sin forsvarsstrategi og utenrikspolitikk for å møte utfordringene i nordområdene. Utenriksminister Mélanie Joly understreket nødvendigheten av å beskytte nasjonale interesser:

– Konkurransen øker globalt, og Arktis er ikke unntatt. Vi må sørge for en stabil og sikker fremtid for regionen, spesielt for urbefolkningen som kaller Arktis hjem.

Canada vurderer å modernisere sin ubåtflåte og har planer om å bygge 12 nye iskapable ubåter for å styrke sitt forsvar i regionen.

Med økende spenninger og konkurranse om ressurser er Arktis blitt en arena for strategisk rivalisering mellom stormaktene, med implikasjoner for både klima og global sikkerhet.

Barentsregionens død og historiefaget i fredsarbeid🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt