I en tid der tradisjonelle økonomiske kraftsentre sliter, er det Sør-Europa som nå viser vei for kontinentets økonomiske oppsving.
Ifølge Wall Street Journal opplever Sør-Europa, en region som historisk har hatt lavere vekst, produktivitet og velstand sammenlignet med nord, en uventet økonomisk gjenoppretting. Dette skyldes i stor grad en kraftig økning i turismeinntekter fra Middelhavsområdet, som har bidratt til å veie opp for den trege veksten i Europas tradisjonelle industrisentrum.
Gjenopprettingen i Sør-Europa reflekterer en rask retur av turister etter nedgangen under Covid-19-pandemien, samt en rekke utfordringer som har rammet kontinentets store produksjonssektor, fra høye energipriser til handelskonflikter. Nå kompenserer veksten i sør for problemene i produksjonssektoren i nord. Eurosonens økonomi viste en årlig vekstrate på 1,3% i første kvartal, og markerte slutten på nesten 18 måneder med økonomisk stagnasjon, et tegn på at valutaområdet kommer seg etter skadene forårsaket av Russlands invasjon av Ukraina.
Les også: Macron advarer: Europa står overfor eksistensiell trussel
I løpet av 2010-tallet hjalp Tyskland kontinentet ut av gjeldskrisen med sterke eksporter av biler og kapitalvarer. Mellom 2021 og 2023 bidro imidlertid Italia, Spania, Hellas og Portugal med mellom en fjerdedel og halvparten av EUs årlige vekst, ifølge en rapport fra det franske kredittforsikringsselskapet Coface. Denne trenden er nå bekreftet og forsterket i de nyeste dataene.
Spesielt Spania var den raskest voksende av de store økonomiene i eurosonen i første kvartal. Spania og Portugal registrerte en vekst på 0,7% i de tre månedene frem til slutten av mars, sammenlignet med foregående kvartal, mens Italias økonomi vokste med 0,3%. Frankrike og Tyskland hadde begge en vekst på 0,2%, der sistnevnte kom tilbake fra en kvartalsvis nedgang på 0,5% ved utgangen av fjoråret.
Sterk vekst i Spania ser ut til å være helt drevet av robuste turismetall, som står for rundt 10% av økonomiene i Spania, Italia, Hellas og Portugal. Gjenopprettingen kommer også samtidig som Den europeiske sentralbanken signaliserer at den forbereder seg på å redusere rentene i juni etter en historisk rekke økninger siden midten av 2022.
Med inflasjonen i eurosonen som holdt seg på 2,4% i april, mens den underliggende inflasjonen kjølte seg ned fra 2,9% til 2,7%, ser den økonomiske fremtiden lysere ut for kontinentet. Denne utviklingen kan bidra til å styrke regionens økonomiske gjenoppretting senere i år, ettersom lavere inflasjon forbedrer husholdningenes kjøpekraft og reduserte energikostnader bidrar til å stimulere fabrikkproduksjonen.