12. november, 2024

Økonomisk usikkerhet: Kinesere søker trygghet i ekstraarbeid

Share

Et økonomisk press i Kina fører til en bølge av nye sidejobber blant arbeidere som kjemper for å opprettholde levestandarden.

I møte med økonomisk motgang i verdens nest største økonomi søker stadig flere kinesere etter ekstrajobber. Spesielt blant unge sprer det seg en økende bekymring for jobbutsiktene, skriver The Strait Times

Mange håper at sidejobber kan gi dem en sårt tiltrengt inntekt, etter tapte inntekter fra forsinkede lønnsutbetalinger og lønnskutt på opptil 30 prosent. Selv statseide bedrifter sliter med å holde hodet over vann.

Noen ser på sidejobbene som en mulighet til å forlate sin nåværende jobb, som de opplever har blitt stadig mer usikker de siste månedene.

En undersøkelse fra 2023 viser at arbeidere innen utdanning, bygg og anlegg, samt media og reklame er de som oftest tar på seg ekstra arbeid.

Duan Ning, 29, som jobber innen personaladministrasjon, begynte å skrive noveller for et nettsamfunn i mars da lønnen hennes ble redusert fra 12 000 yuan (ca. 18 000 norske kroner) i måneden til 9700 yuan i november 2023.

– Jeg følte meg først veldig hjelpeløs med lønnskuttene, men jeg bestemte meg for å satse på skrivingen som sideinntekt, sier Duan, som har studert engelsk på universitetet.

Les også: Kinas kommunistpartis nye økonomiske strategi – Vinner den investorenes tillit?

Så langt har hun tjent noen «ubetydelige hundrelapper» ved å ta betalt for abonnementslesing på rundt åtte yuan per kapittel, men hun håper å øke antall lesere over tid.

– Ærlig talt er det veldig nedslående å jobbe i dagens økonomi, når det nesten ikke skjer noe, legger hun til.

En rekke statlige reguleringer og økte geopolitiske spenninger har bremset Kinas økonomiske vekst og dempet forretningsklimaet i landet, noe som har resultert i forsinkede lønnsutbetalinger og lønnskutt, blant andre problemer.

Mange arbeidere som i 2024 har tatt ekstrajobber sier til avisen The Straits Times at frykten for flere lønnskutt – eller i verste fall å miste jobben – er det som motiverer dem.

Blant dem som har prøvd seg på sidejobber, inkludert å tjene penger på hobbyer, svarte bare 15,4 prosent at de ikke hadde tjent noe ekstra. Flertallet – 67 prosent – oppga at de tjente mindre enn 3000 yuan i måneden, mens 12,6 prosent tjente mer enn 10 000 yuan i måneden.

Alicia Garcia-Herrero, sjeføkonom for Asia-Stillehavsregionen ved Natixis i Hongkong, sier til ST at trenden med å ta ekstrajobber kommer som følge av at stadig flere arbeidere blir underbeskjeftiget grunnet den økonomiske nedgangen.

Hun forteller at flere får arbeidstimene kuttet eller blir satt i permisjon uten lønn, noe som har ført til at de ser etter sidejobber.

– Denne trenden er massiv, sier Garcia-Herrero, og peker på anslag som viser at blant annet industrisektoren har kuttet en tredjedel av arbeidstimene.

Kina signaliserer enorme økonomiske stimuleringstiltak

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt