Japanske og sørkoreanske myndigheter slår seg sammen for å takle de svekkede valutakursene som forsterker inflasjon, et sentralt tema under den nylige trilaterale finansdialogen med USA.
Politisk press fører Japan og Sør-Korea til samarbeid om svake valutaer
– I et ferskt eksempel på politisk samarbeid har Japan og Sør-Korea, i lys av stigende inflasjon og svekkede valutakurser, samarbeidet tett i en felles uttalelse med USA. Denne uken uttrykte de bekymring for de fallende verdiene av japanske yen og sørkoreanske won, et trekk som reflekterer de økonomiske utfordringene begge nasjoner står overfor, skriver Reuters.
– Det at et så sterkt språkbruk ble anvendt i uttalelsen er en enorm prestasjon for Japan og Sør-Korea, og understreker de dype båndene mellom de tre landene, uttalte Atsushi Takeuchi, tidligere tjenestemann i Bank of Japan.
Les også: Fitch varsler om skjær i sjøen for Kinas økonomi
Han bemerket også at gitt anerkjennelsen fra Washington, burde det ikke by på problemer om Tokyo eller Seoul føler behov for å gripe inn i valutamarkedet.
Under den første dialogen siden fjorårets historiske toppmøte på Camp David, ble det enighet om å «rådføre seg nøye» angående valutamarkeder, og anerkjente «alvorlige bekymringer» fra Tokyo og Seoul over de svekkede valutaene. Påvirkningen av valutakurser var bare en del av en lang rekke temaer som ble diskutert under finansdialogen, som ble etablert etter en avtale utarbeidet under det trilaterale toppmøtet utenfor Washington i august i fjor.
Mens inflasjonen er et vedvarende problem i begge land, forverres situasjonen av stigende oljepriser, drevet av spenninger i Midtøsten. Dette truer med å akselerere kostnadspresset som allerede har hatt politiske følger for begge regjeringer.
I Japan har den svake yenen blitt en spesiell byrde for et land som er sterkt avhengig av import av drivstoff og mat, noe som gjør landets inflasjon særlig følsom for valutakurser. Japan og Sør-Korea, som begge importerer mye i dollar, er derfor bekymret for volatiliteten.
Den skjulte fienden: Hvordan USAs gjeld kan endre global maktbalanse