Serbias balansegang mellom øst og vest blir stadig mer utfordrende etter et nytt møte mellom visestatsminister Aleksandar Vulin og Russlands president Vladimir Putin.
Den serbiske visestatsministeren Aleksandar Vulin møtte Russlands president Vladimir Putin under det østlige økonomiske forumet i Vladivostok den 4. september, hvor han understreket Serbias faste allianse med Russland. Vulin gjentok Serbias avslag på å innføre sanksjoner mot Moskva eller bli medlem av NATO, skriver IntelliNews.
Serbia fortsetter å føre en utenrikspolitikk på to spor, der landet søker tettere bånd med EU samtidig som det opprettholder sitt dype forhold til Russland. Bare to dager før Vulins møte med Putin var statsminister Milos Vucevic i Bled, Slovenia, hvor han bekreftet at EU-medlemskap fortsatt er «Serbias viktigste politiske mål». Til tross for dette var Vulins møte i Vladivostok preget av sterk pro-russisk retorikk.
– Serbia er ikke bare en strategisk partner for Russland, Serbia er også Russlands allierte, sa Vulin til Putin under samtalen. Vulin, som har blitt sanksjonert av USA for angivelig å være involvert i ulovlige våpenleveranser, narkotikahandel og å ha støttet russisk innflytelse på Balkan, uttrykte sin takknemlighet for Russlands støtte til Serbias territoriale integritet og landets nektelse av å anerkjenne Kosovo.
Les også: Egypt og Serbia krever fred i Ukraina
Vulin, som tidligere har vært sjef for statens sikkerhetstjeneste, er kjent for sin sterke pro-russiske holdning og har vært en hyppig gjest i Moskva. Dette var hans tredje besøk på fire måneder. Han har konsekvent motsatt seg det han beskriver som «anti-russisk hysteri» i Europa, og har til og med foreslått at Serbia bør vurdere å bli med i BRICS som et alternativ til EU-medlemskap.
Under møtet takket Vulin Putin for Russlands holdning til FNs generalforsamlings resolusjon om Srebrenica i mai, samt for landets veto i 2015 mot en britisk resolusjon som ifølge ham ville ha stemplet serberne som et folkemorderisk folk. Han forsikret Putin om at under president Aleksandar Vucics ledelse vil Serbia aldri slutte seg til NATO, innføre sanksjoner mot Russland, eller tillate at serbisk territorium brukes til anti-russiske handlinger.
– Når Russland bryr seg om Serbia, når det bryr seg om hvordan Serbia lever og hva Serbia gjør, da er det lettere for oss serbere, sa Vulin.
Les også: Protester i Serbia imot litium-utvinning: Viktig for europeisk uavhengighet fra Kina
Til tross for disse tette båndene til Russland, fortsetter Serbia å ha engasjement med Vesten. Landet har deltatt i vestlig-ledede militærøvelser, som den USA-ledede Platinum Wolf-øvelsen i juni, og har nylig inngått avtale om å kjøpe franske Rafale jagerfly etter et besøk fra Frankrikes president Emmanuel Macron i Beograd. Serbia har også inngått avtale om å selge sine omfattende litiumreserver til Europa, og benytter et anglo-australsk selskap, Rio Tinto, til å åpne gruven.
Vulins pro-russiske uttalelser illustrerer den komplekse og tidvis motstridende karakteren til Serbias utenrikspolitikk, som søker å balansere historiske allianser med økonomiske og politiske interesser. Selv om Serbia har fordømt Russlands brudd på Ukrainas suverenitet og støttet alle tilknyttede FN-resolusjoner, har landet konsekvent avstått fra å innføre sanksjoner mot Moskva og insistert på sin rett til å føre en uavhengig utenrikspolitikk.
På tross av sanksjoner: Serbia utforsker økt handel med Iran