Amerikanske etterretningstjenester har ikke funnet bevis for at Putin direkte beordret elimineringen av opposisjonsfiguren, en utvikling som kaster nytt lys over krefter bak kulissene.
Amerikanske etterretningstjenester har konkludert med at Russlands president Vladimir Putin ikke direkte beordret drapet på opposisjonslederen Alexej Navalnyj i februar, melder Wall Street Journal. Likevel frikjennes ikke Putin for det ultimate ansvaret, og dette tilføyer en ny dimensjon av mysterium rundt omstendighetene som ledet til dissidentens død i et arktisk fengsel.
Navalnyj, den siste betydningsfulle opposisjonsfiguren i Russland med nok politisk innflytelse til å anses som en potensiell utfordrer til Putin, døde under mystiske omstendigheter. Hans død synes å være høydepunktet i en langvarig kampanje fra Kreml for å eliminere eller tvinge potensielle rivaler i eksil. Dette har blitt mer synlig etter at flere russere har dødd under uvanlige omstendigheter på tre kontinenter siden invasjonen av Ukraina.
Les også: Putin skjøre regime
Etterretningsevalueringer, som ofte er basert på en kombinasjon av fragmenterte informasjonselementer og hemmeligstemplede detaljer samt åpent tilgjengelige datakilder, har ikke klart å fastslå de eksakte omstendighetene rundt Navalnyjs død. Russlands fengselstjeneste uttalte den 16. februar at Navalnyjs ble bevisstløs etter en tur i fengselet hvor han sonet, og til tross for innsats fra medisinsk personale, ble han erklært død.
Kontroversen intensiveres av avsløringer om at bare en uke før hans død, diskuterte president Joe Biden og Tysklands kansler Olaf Scholz en potensiell fangeutveksling som kunne ha ledet til Navalnyjs frihet. Kreml ønsket i bytte frigivelsen av Vadim Krasikov, en russisk etterretningsagent dømt i Tyskland for mord. Anti-Korrupsjonsstiftelsen, som Navalnyjs grunnla, hevder at hans død var et resultat av at Putin ble klar over denne potensielle avtalen og handlet for å hindre den.
Kreml har nektet for statsinngrep både i Navalnyjs død og det tidligere forsøket på å forgifte ham med Novitsjok, en nervegift utviklet i Sovjetunionen. Navalnyj hadde blitt en stemme for motstand i Russland mot det han og hans støttespillere så som økende autoritært og korrupt styre fra Putin. Navalnyj, som hadde returnert til Russland fra Tyskland hvor han hadde blitt behandlet for forgiftningen, satt i fengsel for anklager som han og hans tilhengere hevder var fabrikkerte, da han møtte sin tragiske skjebne.
Brutalt hammerangrep mot Navalnyj-alliert i Litauen ryster den russiske opposisjonen