8. september, 2024

Nord-Korea og Russland inngår forsvarspakt

Share

En ny avtale mellom Russland og Nord-Korea gjenoppliver deres gamle forsvarsforpliktelser og forsterker deres strategiske partnerskap.

Nord-Korea og Russland har signert en avtale om å gi hverandre umiddelbar militærhjelp hvis en av dem blir utsatt for et væpnet angrep. Denne avtalen ble inngått under Russlands president Vladimir Putins første besøk til Nord-Korea på 24 år, melder Reuters.

Løftet er en gjenoppliving av en gjensidig forsvarsavtale fra 1961, som ble annullert i 1990 da Sovjetunionen etablerte diplomatiske bånd med Sør-Korea.

Avtalen om et «omfattende strategisk partnerskap» ble signert av Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong Un. Dette er en av de mest profilerte diplomatiske fremstøtene i Asia fra Moskvas side på flere år.

Artikkel 4 i avtalen sier: «Hvis en av partene står overfor en væpnet invasjon og er i krigstilstand, vil den andre parten umiddelbart bruke alle tilgjengelige midler for å gi militær og annen hjelp i henhold til artikkel 51 i FN-pakten og lovene i hvert land.»

Artikkel 51 i FN-pakten gir en medlemsstat rett til å ta individuelle eller kollektive selvforsvarsaksjoner.

Les også: «Partnerskapet» mellom Russland og Nord-Korea kan få alvorlige konsekvenser for global sikkerhet

Løftet fra de to landenes ledere, som begge står overfor økende internasjonal isolasjon, kommer midt i økende bekymringer blant USA og dets asiatiske allierte. De frykter omfanget av Russlands støtte til Nord-Korea, som er det eneste landet som har testet et atomvåpen i dette århundret.

Kim understreket Putins uttalelse som eksplisitt koblet deres dypere bånd til kampen mot «hegemonisk og imperialistisk» politikk fra Vesten og spesielt USA, inkludert deres støtte til Ukraina.

Avtalen sier også at ingen av partene vil signere noen avtale med et tredjeland som krenker den andres interesser, og vil ikke tillate sitt territorium å bli brukt av noe land til å skade den andres sikkerhet og suverenitet.

Japan har uttrykt «alvorlig bekymring» over Putins løfte om ikke å utelukke samarbeid med Pyongyang om militær teknologi. Reaksjonen fra Kina, Nord-Koreas viktigste politiske og økonomiske støttespiller, har vært dempet.

Washington og Seoul har blitt stadig mer bekymret over det økende militære samarbeidet mellom Russland og Nord-Korea. De har anklaget de to landene for å bryte internasjonale lover ved å handle med våpen som brukes i Moskvas krig mot Ukraina. Ukrainas tjenestepersoner har sagt at de har funnet rester av nordkoreanske missiler i landet.

Russland og Nord-Korea benekter enhver våpenhandel.

På sitt første besøk til Pyongyang siden 2000 takket Putin Kim for støtten til russisk politikk, og Kim bekreftet sin «ubetingede» og urokkelige støtte til «all Russlands politikk» inkludert Putins krig mot Ukraina.

Nord-Koreas nyhetsbyrå KCNA offentliggjorde torsdag hele teksten til avtalen, som også inkluderte samarbeid om atomenergi, romutforskning, mat- og energisikkerhet.

Cha Du Hyeogn, en tidligere sørkoreansk regjeringstjenestemann som nå er forsker ved Asan Institute for Policy Studies i Seoul, sa at det gjensidige forsvarsløftet ligner på avtalen fra 1961 mellom Nord-Korea og Sovjetunionen. Han påpekte imidlertid at henvisningen til FN-pakten og hvert lands lover er åpen for tolkning, og det var uklart om avtalen utgjør en allianse.

– Det kommer fra Kims ønske om å satse alt på denne avtalen, mens Putin er nølende, sa Cha.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sa at avtalen viser at autoritære makter allierer seg.

Strategisk splid: Nord-Koreas atomvåpen splitter Kina og Russland

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt