Netanyahu talte til Kongressen i en tid hvor Gaza-krigen splitter lovgivere. Han beskrev konflikten som en avgjørende stedfortrederkrig iverksatt av Iran.
Statsminister Benjamin Netanyahu forsvarte Israels militæraksjoner i Gaza kraftfullt under en tale til Kongressen. Han beskrev konflikten som en kamp for Israels overlevelse og kritiserte de som protesterte mot krigen. Dette skapte sterke reaksjoner både i og utenfor møtesalen, melder New York Times.
Netanyahu fremstilte krigen som en stedfortrederkrig mot Iran, som han hevdet må vinnes for enhver pris for å beskytte både Israel og USA. Han uttalte at kampen mot Iran var en kamp mot en farlig fiende for USA, og hevdet at Israel også beskyttet amerikanske interesser.
Netanyahu kritiserte slagordet “Gays for Gaza”, som brukes av noen demonstranter. Han argumenterte for at et slikt slagord er selvmotsigende grunnet Hamas sin behandling av homofile. «Noen av disse demonstrantene holder opp skilt hvor det står ‘Gays for Gaza’,» sa han. «De kunne like gjerne ha holdt opp skilt som sier ‘Chickens for KFC’,” la han til.
«Disse demonstrantene roper ‘fra elven til havet’, men mange aner ikke hvilken elv eller hvilket hav de snakker om,» la han ytterligere til.
Visepresident Kamala Harris, som er demokratenes antatte presidentkandidat, valgte å ikke delta i sin rolle som Senatets president. Dette bruddet med tradisjonen viser også til de dypere politiske splittelsene som konflikten har forårsaket i USA.
Les også: Iran og Taliban diskuterer felles aksjon mot Israel
I talen nevnte han ikke palestinske sivile som har mistet livet i konflikten, noe som har ført til sterk internasjonal fordømmelse og splid blant amerikanske lovgivere. Flere demokrater boikottet talen, og demonstrasjoner utenfor Capitol ble møtt med tåregass fra politiet.
Netanyahu forsøkte å appellere til begge partier ved å understreke Israels strategiske betydning for USA. Han takket både president Biden og tidligere president Trump for deres støtte, men talens mottakelse var tydelig delt, med stående applaus hovedsakelig fra republikanerne.
Kritikken mot Netanyahu var ikke bare begrenset til hans politiske motstandere. Flere demokrater, inkludert senator Chuck Schumer og representant Nancy Pelosi, uttrykte åpen misnøye med hans lederskap og håndtering av krigen.
Til tross for den betente atmosfæren, hintet Netanyahu om en viss fleksibilitet i forhandlingene om våpenhvile og fangeutveksling med Hamas. Dette kom kort tid etter at utenriksminister Antony J. Blinken uttalte at forhandlingene var nær en løsning.
Netanyahus besøk og tale illustrerer de økende politiske og offentlige spenningene om Israels politikk og hans egen ledelse, og reiser spørsmål om den fremtidige støtten fra USA under hans lederskap.