4. april, 2025

Myanmar erklærer våpenhvile etter jordskjelvet

Share

Militærregimet vil stanse kampene frem til 22. april, men advarer opprørsgrupper mot nye fremstøt.

Myanmars militærregime kunngjorde onsdag at det innførte en ensidig våpenhvile frem til 22. april for å lette hjelpearbeidet etter jordskjelvet som har tatt over 3000 liv, melder Bangkok Post.

– Vi innfører en midlertidig våpenhvile for å støtte rednings- og gjenoppbyggingsarbeidet, opplyste kommandosentralen i en uttalelse.

Samtidig understreket militæret at det vil «iverksette nødvendige mottiltak» dersom opprørsgrupper forsøker å ta nytt land, sabotere kommunikasjon eller mobilisere styrker.

Avslo opprørernes fredsinitiativ

Våpenhvilen kommer få dager etter at regimet avslo lignende forslag fra opprørsgrupper som ønsket å slippe nødhjelp inn i de hardest rammede områdene. Ifølge rapporter fortsatte militæret å gjennomføre luftangrep så sent som fredag – bare timer etter jordskjelvet.

Jordskjelvet med styrke 7,7 har så langt ført til 3003 døde, 4515 skadde og 351 savnede, ifølge juntaens egne tall.

Til tross for krisen planlegger landets militærleder Min Aung Hlaing å delta fysisk på et økonomisk toppmøte i Bangkok fredag, sammen med blant andre Indias statsminister Narendra Modi. Reisen markerer et sjeldent utenlandsbesøk siden kuppet i 2021.

Les også: Myanmar: Fra borgerkrig til narkostat? 🔒

Skjøt varselskudd mot kinesisk hjelpekolonne

Militæret innrømmet også å ha skutt varselskudd mot en konvoi fra Kinas Røde Kors tidligere denne uken. Konvoien på ni kjøretøy skal ha vært på vei til Mandalay, men ble forsøkt stanset av soldater i et område med pågående kamper.

– Vi forsøkte å stanse dem, men de nektet å stoppe. Da skjøt vi varselskudd fra rundt 100 meters hold. Vi forstår det slik at de snudde, sa juntaens talsmann, generalmajor Zaw Min Tun.

Det kinesiske utenriksdepartementet bekreftet senere at hjelpen var trygg, men kommenterte ikke selve hendelsen.

FN og Amnesty reagerer på bombing

En bombing fredag ble fordømt av FN og menneskerettsgrupper. Amnesty International mener angrepet «øker frykten og gjør gjenoppbyggingen vanskeligere».

Ifølge Lway Yay Oo, talsperson for Ta’ang National Liberation Army, har det vært tre eksplosjoner siden jordskjelvet, som har ødelagt bolighus og skadet sivile.

– De fortsetter med umenneskelige handlinger, som alltid, sa hun.

Skygger fra tidligere krigføring

Til tross for våpenhvilen holder militæret fortsatt tett kontroll over skadde områder som Mandalay og hovedstaden Naypyidaw. Ifølge analytiker Richard Horsey i Crisis Group vitner tiltakene om et svekket regime.

– De er hovedsakelig i forsvarsposisjon og prøver å unngå å miste terreng. Selv der de er i offensiven, handler det ofte om å sikre mer forsvarbare stillinger, sier Horsey.

Krigen i Myanmar: Militærjuntaen går mot nederlag 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt