USA trekker tilbake nesten alle ansatte i sitt bistandsbyrå USAID, noe som effektivt avslutter en seks tiår lang misjon med humanitær hjelp og utviklingsarbeid.
Trump-administrasjonen kunngjorde tirsdag at den trekker tilbake nesten alle ansatte i U.S. Agency for International Development (USAID), noe som i praksis setter en stopper for organisasjonens arbeid med å bekjempe sult, finansiere utdanning og bekjempe epidemier, melder AP. Beslutningen, som trer i kraft fredag ved midnatt, gir ansatte i utlandet 30 dager på å returnere hjem med mindre de regnes som essensielle.
Dramatisk nedskalering
USAID-ansatte mottok meldingen via e-post og et varsel publisert på nettet. Dette er det siste steget i en pågående nedbygging av bistandsbyrået, ledet av politiske utnevnelser fra Donald Trumps første periode og Elon Musks team for offentlig effektivitet. Musk har tidligere omtalt mye av USAID-finansieringen som sløsing med skattebetalernes penger.
Ordren gir også kontraktansatte en frist på 30 dager til å forlate sine stillinger dersom de ikke er definert som essensielle.
– Brukte helgen på å mate USAID inn i flishuggeren, skrøt Musk på X.
Store konsekvenser for global bistand
Tiltaket rammer bistandsprosjekter i over 120 land, inkludert sikkerhetshjelp til Ukraina, utviklingsprosjekter for rent vann, yrkesopplæring og utdanning. USA er verdens største humanitære giver, men bruker mindre enn 1 prosent av sitt budsjett på utenlandsk bistand.
Helseprogrammer som har bidratt til å utrydde polio og kopper, samt en anerkjent HIV/AIDS-innsats som har reddet over 20 millioner liv i Afrika, er allerede stanset.
– USAID er avgjørende for å motvirke innflytelsen til Russland og Kina internasjonalt og for å styrke allianser, sier en anonym kilde i kongressen.
Hundrevis av millioner dollar i mat og medisiner, som allerede er levert av amerikanske selskaper, står uavhentet i havner etter den brå stansen i finansieringen.
Les også: DOGE: Grunnen bak skilsmissen mellom Musk og Ramaswamys
Juridisk motstand og usikkerhet for ansatte
Demokratiske politikere hevder at USAID er lovfestet som en uavhengig etat og ikke kan legges ned uten kongressens godkjenning. American Foreign Service Association, fagforeningen for amerikanske diplomater, forbereder rettslige skritt for å stoppe eller reversere beslutningen.
For lokalt ansatte USAID-arbeidere finnes det derimot få muligheter for å motsette seg oppsigelsene. Mange familier må ta vanskelige avgjørelser, som å trekke barna ut av skolen midt i skoleåret eller omplassere kjæledyr i frykt for at de ikke rekker å få papirarbeidet i orden for å ta dem med hjem.
Tirsdagens melding indikerer at det kan gis unntak i enkeltsaker, men med det meste av personalet snart ute av jobb er det uklart hvem som vil behandle søknader om unntak.
Rubio forsvarer kutt i bistand
Utenriksminister Marco Rubio, som er på en femnasjoners rundreise i Sentral-Amerika, møtte USAID-ansatte i El Salvador og Guatemala denne uken. Journalister fikk ikke overvære møtene, men under en pressekonferanse tirsdag forsvarte han nedskaleringen:
– Jeg har lenge støttet utenlandsk bistand, og jeg fortsetter å støtte det. Men bistand er ikke veldedighet. Hver dollar USA bruker, må fremme våre nasjonale interesser, sa Rubio.
USAID-nettstedet ble tatt offline i helgen, men var tilbake tirsdag kveld, med varselet om oppsigelser som eneste publiserte melding.