30. oktober, 2024

Mulige islamist-forbindelser i Sør-Afrika

Share

Sørafrikanske myndigheter har annonsert at de har arrestert rundt hundre libyere under en razzia på en gård som ser ut til å ha blitt omdannet til en ulovlig militær treningsbase.

Dette er en operasjon som ennå ikke har avdekket hele omfanget av en sak som kan ha mulige forbindelser til økende islamisme i det sørlige Afrika. Den 24. juli 2024, tidlig om morgenen, gjennomførte sørafrikansk politi en overraskelsesrazzia på en gård i utkanten av byen White River, som ligger i Mpumalanga-provinsen i landets nordøstlige del. De arresterte umiddelbart 95 personer som var til stede, alle med libysk statsborgerskap. Arrestasjonene ble offisielt begrunnet med brudd på innvandringsloven og fordi de hadde gitt falske forklaringer om årsakene til sitt opphold på stedet, som lokalsamfunnet kjenner til som en enkel treningsleir for sikkerhetsagenter.

Les også: Jihadismens stille marsj gjennom Afrika 🔒

Ifølge en uttalelse fra det sørafrikanske politiet, publisert på det sosiale nettverket X, dukket det opp mange spørsmål allerede de første timene etter massearrestasjonen. «Stedet, som opprinnelig var utpekt som et treningssenter [for sikkerhetsagenter, som har økt aktiviteten sin med 40% de siste tiårene, ifølge en rapport fra Autoriteten for regulering av sikkerhetsindustrien (PSIRA)], ser ut til å ha blitt omdannet til en ulovlig militær treningsbase,» uttalte Jackie Macie, sikkerhetsministeren og sikkerhetslederen for Mpumalanga, som hastet til stedet. «Vi tar enhver trussel mot sikkerheten og stabiliteten i vår provins og vårt land svært alvorlig,» forsikret major-general Zeph Mkhwanazi, en provinsiell politikommisær. Samtidig indikerte politiet at de etterforsker mulige forbrytelser og voldshandlinger som kan ha blitt begått av disse nordafrikanerne, samt et betydelig funn av forskjellige narkotiske stoffer funnet på stedet.

Sikkerhetsspørsmål

Selv om usikkerheten øker i Sør-Afrika og er et velkjent fenomen for alle, er det en annen fare som på lang sikt vil kunne true regnbuenasjonen. Siden apartheidregimet falt i 1994, har Sør-Afrikas grenser gradvis blitt mer gjennomtrengelige, og landet er blitt en støttebase for salafistiske islamister som har operert fra Mosambik siden 2017. Ifølge TV-kanalen Al-Jazeera, som har publisert konfidensielle dokumenter om saken, skal sørafrikanske etterretningstjenester ha forhindret flere islamistiske angrep mot USA og Israel mellom 2007 og 2010. I juni 2016 advarte Washington kraftig sine borgere mot potensielle angrep som kunne bli utført i landets større byer. En advarsel som også ble formidlet av Storbritannia, noe som den gang irriterte Pretoria sterkt.

Økningen av islamisme

Selv om den muslimske befolkningen ikke overstiger 2% av innbyggerne i Sør-Afrika, og er hovedsakelig bosatt i provinsene Cape og Kwazulu, utgjør den fortsatt en reell politisk grobunn for potensielle salafister (i 2016 ble to tvillingbrødre arrestert for å ha forsøkt å utføre et angrep mot den amerikanske ambassaden). Partiene Africa Muslim Party (AMP) og Al Jama-ah representerer for tiden de politiske interessene til Sør-Afrikas muslimer til tross for mange kontroverser rundt noen av deres ledere. De har ikke lyktes med å oppnå et gjennombrudd i valgene, og har kun samlet noen tusen stemmer og én valgt representant i et provinsielt parlament, mens resten av velgerbasen har gått over til African National Congress (ANC), som styrer Sør-Afrika. Med Palestina-spørsmålet og angrepene 7. oktober 2023 utført av Hamas, har de muslimske bevegelsene igjen gjort seg gjeldende på gatene, spesielt siden ANC åpent støtter en uavhengig palestinsk stat. I søkelyset fra Det hvite hus, er aktivitetene til People Against Gangsterism and Drugs (PAGAD), som, til tross for navnet, engasjerer seg i mafiaaktiviteter og som har nære bånd til den sunni-paramilitære bevegelsen «Qibla» som lenge har operert i Sør-Afrika. Selv om deres aktiviteter har redusert betydelig, er PAGAD fortsatt på den amerikanske listen over terroristbevegelser å holde øye med.

Hvor virkelig er risikoen?

Noen analytikere, som Nick Piper, spesialisert i risikostyring på det afrikanske kontinentet, bagatelliserer imidlertid virkeligheten av en muslimsk fundamentalistisk terrortrussel uten å nekte for at det kan være forbindelser mellom dem og kriminelle gjenger. Ifølge direktøren for Signal Risk, har Sør-Afrika lite å frykte og tjener primært som et transittsted for anskaffelse av falske papirer.

Dette er en påstand som motsies av professor Hussein Solomon, forfatter av boken Jihad: Et sørafrikansk perspektiv (Sun Media Bloemfontein Editions, 2013). Han forklarer at Sør-Afrika i dag fungerer som en komfortabel base for wahhabistisk jihad og utgjør en reell trussel mot sørafrikanere, og understreker behovet for at regjeringen iverksetter tiltak som matcher den potensielle faren dette kan medføre.

Les også: I skyggen av jihad: Kampen for global dominans mellom IS og al-Qaida 🔒

Disse kommentarene får støtte fra Jasmine Opperman, en ekspert på kontraterrorisme, som beskriver sitt land som et «jaktterreng» og et «knutepunkt» for salafister. Nylig annonserte det amerikanske finansdepartementet sanksjoner mot to antatte medlemmer av Islamsk stat (IS) basert i Sør-Afrika (Abubakar Swalleh, beskrevet som en «Daesh-agent» av USA og Zayd Gangat som skal være «en fasilitator og trener for Daesh»). De skal ha benyttet seg av tyverier og kidnappinger for å kreve løsepenger og på den måten skaffe midler. Det velrenommerte dagbladet, Sunday Times, avslørte til og med at millioner av Rands ble overført til flere land i Øst-Afrika for å finansiere islamistgrupper med uregistrerte SIM-kort, noe som ikke tillater sporing av pengenes opprinnelse. Disse midlene skal også ha muliggjort al-Qaidas dødelige angrep mot et kjøpesenter i Nairobi (2013), som forårsaket døden til 70 personer.

Hvis det foreløpig ikke finnes bevis som knytter disse libyerne til noen av disse bevegelsene eller til leiesoldatvirksomhet, kom regjeringen i Tripoli, anerkjent av FN, raskt med en uttalelse på Facebook der de «formelt og klart benektet» enhver tilknytning til sine statsborgere som hadde kommet til Sør-Afrika. Landet som har vært i borgerkrig siden 2011, bekreftet at det ville bistå politiet i å finne ut hvorfor de trente i hemmelighet i Sør-Afrika. Resultatene av etterforskningen forventes å bli publisert i løpet av de kommende ukene eller månedene.

Dette innlegget ble først publisert i Revue Conflits. Det har blitt oversatt fra fransk.

Jihadismens stille marsj gjennom Afrika 🔒

Les mer

Siste nytt