21. desember, 2024

Møt Geopolitikas nye georgiske partner og medarbeider

Share

Geopolitika inngår nytt partnerskap, denne gangen med den georgiske tenketanken GeoCase, hvis styreleder blir det nyeste tilskuddet til Geopolitikas faste redaksjonelle team. 

Det er en stor glede for oss å kunngjøre at Geopolitika ikke bare fortsetter å styrke våre partnerskap med utenlandske publikasjoner og tenketanker med felles verdier, men også utvider vårt redaksjonelle team. Denne gangen vender vi blikket mot Georgia, hvor vi inngår et samarbeid med den geopolitiske tenketanken GeoCase. Deres anerkjente styreleder, Victor Kipiani, blir en offisiell del av Geopolitikas redaksjonen. For våre faste lesere er Victor et kjent navn, ettersom han tidligere har blitt intervjuet av oss og har bidratt med analyser om geopolitiske forhold i Georgia og Kaukasus-regionen.

Kipiani er en velrespektert advokat i Georgia, og er medgründer og seniorpartner i et av landets eldste og mest anerkjente advokatfirmaer, MKD LAW, som er basert i Tbilisi. Men Kipiani har også en lang fartstid med interesse for geopolitikk, som er grunnen til at han i 2019 grunnla GeoCase, hvor han leder et team av mangfoldige og høyt kvalifiserte eksperter og forskere, som tilbyr det høyeste nivået av ekspertise, transparent og uavhengig analyse, samt klare politiske anbefalinger.

Kipianis interesser inkluderer internasjonale relasjoner, sikkerhet, styresett, implikasjoner av den globale orden for Georgia og dets nabolag, og makroøkonomi. Han dekker regelmessig disse emnene både i engelske og georgiske medier. Han er også en hyppig kommentator på den siste politiske utviklingen i Georgia så vel som på ulike globale geopolitiske trender og hendelser.

Kipiani er også medlem av det georgiske advokatforbundet, sitter i International Advisory Board for the Association of International Politics and Security Studies, er styremedlem i Independent Directors’ Association, og er medlem av det rådet ved Tjenesten for regnskaps-, rapporterings- og revisortilsyn. For sitt fruktbare samarbeid med Tbilisi State University og sitt fremragende bidrag til utviklingen av den juridiske profesjonen har han blitt tildelt Ivane Javakhishvili-medaljen.

For Geopolitika, trer Kipiani inn i rollen som kommentator og ekspert på kaukasiske og eurasiske anliggende, som ytterligere kommer til å styrke vår publikasjons fokus på Øst-Europa, Kaukasus og Sentral-Asia. Kipiani vil skrive for Geopolitika utelukkende på frivillig basis og mye av hans arbeid vil også bli publisert i Geopolitikas partnerpublikasjoner. Også, som en del av partnerskapet mellom Geopolitika og GeoCase, vil redaktør Werenskiold tre inn i en rolle som rådgiver for sistenevnte.

Vi håper på et langt og fruktbart samarbeid med Kipiani og GeoCase. Ikke bare for å opplyse nordmenn om et veldig spennende, men altfor ofte neglisjert land i Norge og det norske mediebildet; men også – og kanskje litt naivt – bidra til å styrke forholdet mellom våre små land i en stadig mer faretruende verden.

Som følger kommer et kort intervju med Kipiani, slik at våre lesere kan bli bedre kjent med vårt nyeste tilskudd. Velkommen om bord, Victor!

– Hva er din bakgrunn og hva førte deg til å grunnlegge GeoCase?

– Jeg praktiserer jus og har vært seniorpartner i ett av Georgias eldste advokatfirmaer, kalt MKD Law, i over 25 år. Før det var jeg kontormedarbeider for lederen av Georgias høyesterett og har hatt en kort periode i det georgiske utenriksdepartementet.

Les også: Milepæl: Geopolitika og franske Conflits inngår strategisk partnerskap

– Grunnen til at jeg grunnla GeoCase har vært min langvarige interesse for internasjonal politikk og relasjoner, samt en rekke andre felt knyttet til geopolitikk. Dessuten er det å ha et godt nettverk av profesjonelle en utmerket arena for å kommunisere og nyte intellektuell utveksling.

– Hva er Georgias største geopolitiske utfordringer og politiske ambisjoner, og hva kan gjøres for å overvinne dem?

– Kort oppsummert står Georgia overfor to hovedutfordringer: For det første å være en ‘geografisk fange’ i et område med sammenstøtende geopolitiske interesser, og for det andre svak institusjonell kapasitet og skjør sosial samhørighet – som begge deler er et resultat av historisk arv, både gammel og mer nylig. Løsningen kan ligge i å bli omfavnet av vestlige samfunn, kombinert med Georgias fortsatte engasjement i en EU-drevet agenda, som ser ut til å være de mest realistiske tiltakene for å håndtere disse utfordringene.

– Hvor ser du landet ditt om 10 år?

– En forenklet fremstilling kunne være: (a) Georgia som en politisk og økonomisk bærekraftig aktør innenfor EU, og (b) Georgia som nyter godt av et solid sikkerhetsskjold som er utvidet til dem av NATO.

– Ettersom krigen i Ukraina handler om mer enn bare Ukraina selv, men om sikkerhetslandskapet etter krigen langs NATOs østflanke, er det ikke overraskende at denne krigen også har og vil ha direkte følger for Georgia. I tillegg er den samme krigen en prøvestein for Vesten for å møte de nåværende og kommende utfordringene med ny styrke. Med tanke på hvor mye Georgias suverenitet og territorielle integritet er avhengig av denne bærekraften, blir innsatsen enda viktigere og mer tydelig.

– Hvorfor ønsker du et partnerskap med Geopolitika?

– Grunnen til det foreslåtte partnerskapet er å gi GeoCase en sterkere stemme, samt å benytte det som et verktøy for å utdanne og informere det norske publikum om Georgia og Kaukasusregionen. Det ultimate målet er å øke støtten, forståelsen og empatien for vår felles sak.

– Som små nasjoner adskilt av store geografiske avstander i et internasjonalt system dominert av stormaktskonkurranse, hvordan kan Georgia og Norge hjelpe hverandre til å utvikle seg på en solid måte?

– Til tross for våre forskjeller, kan og bør vi finne felles grunnlag i kunnskapsdeling for å transformere våre nasjoner til å bli mer konkurransedyktige, i stand til å håndtere ulike utfordringer på egenhånd. Den neste viktige leksjonen er integrasjon i et system av felles verdier og prinsipper som fremmer sosial velferd og like muligheter for våre borgere. Jeg mener også at Norges bidrag til oppbyggingen av Georgias institusjoner er betydningsfullt, og dette bidraget fortjener anerkjennelse og verdsettelse.

– Å analysere geopolitikk gjennom politisk realisme er ikke vanlig blant nordmenn, men verden utvikler seg stadig mer i den retningen. Hva vil du si til dem?

– Verden blir stadig mer sammenkoblet og sammenvevd, med økende risikoer som blir mer gjennomtrengende. Derfor er den nye virkeligheten at ingenting kan tas for gitt – verken innen sikkerhet eller med tanke på velstand. Derfor ville det være nyttig for nordmenn å utvikle et bredere og mer objektivt perspektiv for å kunne holde tritt med og adekvat respondere på de globale strømningene.

Geopolitika inngår partnerskap med Øst-Europa-spesialist

Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt