Spanske myndigheter anklages for å ignorere egne fiskefartøy som skrur av sporingssystemer i senegalesiske og guineanske farvann.
To miljøorganisasjoner har gått til sak mot den spanske staten for brudd på EUs fiskeriregler. Bakgrunnen er at spanske fiskefartøy angivelig har operert utenfor Senegal og Guinea-Bissau uten å bruke sporingssystemer – en praksis kjent som «fiske i mørket», skriver EuroNews.
AIS-systemene skrus av
Organisasjonene ClientEarth og Oceana mener Spania bevisst har unnlatt å gripe inn mot fartøy som slår av sine AIS-systemer – et påbudt identifikasjonssystem for båter over 15 meter. Systemet skal sørge for sikkerhet og åpenhet i fiskerinæringen.
– Det som forundrer oss er hvorfor disse båtene velger å slå av signalene sine og gå «i mørket» i så lange perioder, sier advokat Nils Courcy fra ClientEarth.
En rapport fra Global Fishing Watch viser at flere spanskregistrerte båter forsvant fra radaren i lengre tidsrom mellom 2020 og 2023. Ett fartøy skal ha vært usporbart i over ett år.
Les også: Sør-Kinahavet: Sjokkerende voldshandlinger mot vietnamesiske fiskere
Frykter ulovlig fiske
Miljøorganisasjonene frykter at den manglende sporbarheten dekker over ulovlig fiske som truer både naturen og lokalsamfunnene i regionen.
– Denne mangelen på åpenhet kan tyde på svindel, sier Courcy.
Organisasjonene sendte i 2023 en formell anmodning til spanske myndigheter om å granske forholdene, men hevder de ikke fikk respons. Nå går saken for retten i Madrid.
Skyver ansvaret fra seg
Spanske myndigheter hevder de ikke har jurisdiksjon over fartøy som opererer utenfor EU-farvann, med mindre de er internasjonalt svartelistet. Det avviser miljøorganisasjonene.
– EU-lovgivningen forbyr alle EU-borgere og selskaper å delta i eller støtte ulovlig fiske – uansett hvor i verden det skjer, sier Ignacio Fresco Vanzini fra Oceana.
Han understreker at medlemsland plikter å identifisere og straffe slike aktører, selv om båtene seiler under andre flagg eller er del av lokale samarbeid.
Store verdier på spill
Den vestafrikanske kysten er blant verdens rikeste fiskeområder. Her fisker flåter fra blant annet Kina, Russland og EU – og hele 73 prosent av de utenlandske industribåtene i området er spanske.
EU har inngått fiskeriavtaler med flere afrikanske land, men avtalen med Senegal ble ikke fornyet i 2024 etter at landet fikk en såkalt «gul kort»-advarsel fra EU. Avtalen med Guinea-Bissau gjelder fortsatt, men bærekraften i praksisen er usikker.
Miljøorganisasjonene mener at hvis både kyststatene og flaggstatene feiler, må opprinnelseslandet – i dette tilfellet Spania – ta ansvar.
Den britiske marinen arresterer indiske fiskere for ulovlig fiske