22. januar, 2025

Marinesjokk: Kinesisk atomubåt synker ved verft

Share

Kinas ambisiøse militærmaritime oppbygning opplever et tilbakeslag, da landets første ubåt i Zhou-klassen har sunket under bygging.

Satellittbilder viste at Kinas nyeste atomdrevne ubåt sank ved siden av en kai mens under bygging, sa en høytstående amerikansk forsvarsrepresentant torsdag, skriver Taipei Times.

Senkingen av Kinas første Zhou-klasse ubåt representerer et tilbakeslag for Beijing mens landet fortsetter å bygge verdens største marine. Ubåten sank sannsynligvis mellom mai og juni, da satellittbilder viste kraner som ville være nødvendige for å løfte den opp fra elvebunnen, sa tjenestemannen, som ønsket å være anonym.

Kina har bygget opp sin marine i et rasende tempo, og USA betrakter Kinas vekst som en av sine viktigste fremtidige sikkerhetsbekymringer.

En talsmann for Kinas utenriksdepartement sa i går at han ikke var kjent med temaet og ga ingen informasjon da han ble spurt om det på en pressekonferanse i Beijing.

Den amerikanske tjenestemannen sa det «ikke var overraskende» at Kinas marine ville skjule det. Ubåtens nåværende status er ukjent.

Les også: Kinas utenlandske baser skremmer ikke USA

Identifiseringen av den sunkne atomubåten ble først rapportert av Wall Street Journal.

Thomas Shugart, en tidligere ubåtsjef i USAs marine og analytiker ved Center for a New American Security, la først merke til hendelsen med ubåten i juli, selv om det ikke var offentlig kjent på den tiden at det involverte det nye Zhou-klasse fartøyet.

Satellittbilder fra Planet Labs PBC analysert av The Associated Press viser det som ser ut til å være en ubåt tilknyttet Shuangliu verft ved Yangtze-elven før hendelsen.

Et bilde tatt 15. juni ser ut til å vise ubåten enten helt eller delvis nedsenket like under elvens overflate, med redningsutstyr og kraner rundt den. Bommer omgir den for å forhindre eventuelle olje- eller andre lekkasjer fra fartøyet.

Et satellittbilde tatt 25. august viser en ubåt tilbake ved samme kai som det nedsenkede fartøyet. Det er ikke klart om det var den samme.

Det er fortsatt uklart om den berørte ubåten var lastet med atombrensel eller om reaktoren var i drift på tidspunktet for hendelsen. Imidlertid har det ikke vært rapportert om utslipp av radioaktiv stråling i området siden da.

Kina opererte per i fjor seks atomdrevne ballistiske missilubåter, seks atomdrevne angrepsubåter og 48 dieseldrevne angrepsubåter, ifølge en amerikansk militærrapport.

Nyheten om senkingen av ubåten kommer samtidig som Kina denne uken gjennomførte en sjelden avfyring av et interkontinentalt ballistisk missil i internasjonale farvann i Stillehavet. Eksperter sier det markerte første gang Beijing har utført en slik test siden 1980.

Kina planlegger laserangrep fra ubåter på Starlink-satellitter

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt